Зуроф: Већина у Хрватској носталгична према усташтву

БЕОГРАД:  Директор центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф каже да у хрватском друштву постоји борба између већине, која се носталгично односи према усташтву, и мањине која разуме колико је фашизам опасан и какве су злочине чиниле усташе.
zurof dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Зуроф је за телевизију Н1, упитан да ли ће се променити нешто па да и Јевреји и Срби (из Хрватске) присуствују централној комеморацији жртвама Јасеновца у организацији званичне Хрватске коју годинама бојкотују, рекао да то зависи од хрватског друштва.

"Другим речима, у њему постоји борба између већине, која по мом мишљењу осећа носталгију према усташтву, наспрам значајне мањине, која им се супротставља и која разуме колико је фашизам опасан и какве злочине су чиниле усташе. То је вечни сукоб у хрватском друштву и морате да се надате да ће људи, који се противе усташтву, на крају победити", истакао је Зуроф.

Зуроф додаје да "није ни чудо што људи одлазе на Томпсонове (Марко Перковић Томпсон) концерте", када председница Хрватске (Колинда Грабар Китаровић) позира са усташком капом у Канади са хрватским емигрантима "који величају Хрвате који су побегли у Аргентину из Југославије након Другог светског рата, која је била препуна ратних злочинаца и масовних убица, попут Анте Павловића и Динка Шакића".

"Тако да, ако Колинда каже да јој је омиљени певач Томпсон, какву онда поруку шаље, да су његов фашизам и ултранационализам у реду?", упитао је он.

На питање зашто се и даље прича о догађајима од пре 80 година и зашто постоје различити бројеви жртава, Зуроф наводи да је потребно установити међународну комисију коју ће чинити угледни стручњаци, како би се спровела истрага о жртвама Јасеновца, јер у супротном, како каже, никада нећемо имати валидан број.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести