Андреј Љепић шаховско чудо од детета

Невероватно је колико се великих шаховских талената рађа на овој нашој плодној војвођанској црници! После Марине Гајчин, Дејана Оморјана, Ање Јовановић и Марка Милановића,

 у нашем листу представљамо ново шаховско чудо од детета, шестогодишњег Андреја Љепића.

Андреј Љепић са 5 година прави прве шаховске кораке, а са 6 већ осваја прву категорију! Где то има? Неоспоран таленат рано је препознат од стране велемајстора Синише Дражића, иначе пријатеља породице Љепић, који је био фасциниран Андрејевим карактеристикама, вољом и луцидношћу и дао препоруку за шах и још један физички борилачки спорт и одмах га предао у руке искусног тренера велемајстора Горана Косановића. Велемајстор Дражић је уверен да би Андреј могао већ за три године да достигне ниво мајстора, а можда и да јури светски рекорд до 12 година за најмлађег велемајстора на планети.

За сада су резултати изнад очекивања, али ритам тренинга би се морао мултиплицирати, а такође предстоје и путовања на веће шаховске смотре, за шта је недовољна само породична подршка. Но, и уз пуно импровизације шаховска путања младог Андреја је фрапантна.На овогодишњем кадетском првенству Србије у групи дечака до 8 година  Андреј (играо са шест година)се нашао на деоби од 3. до 5. места са 6 поена из 9 партија!

На опену Ц на Сребрном језеру, где је учествовало 63 шахиста, Андреј је као један од најмлађих освојио 6,5 поена из 9 партија. Изгубио је задњу партију у која је била добијена, а самим тим и друго место на турниру. На свом првом наступу са сениорима на Међународном Првенству Војводине, где је било преко 50 учесника са међународним шаховским титулама, освојио је одличних 2,5 поена из 9 партија.

Андреј тренутно игра новосадску лигу за ШК Даме и углавном добија. Ако занемаримо једног младића, просек осталих играча у екипи је испод 10 година.Актуелни рејтинг му је завидних 1661 поена. Са навршених шест година, значи за само годину дана бављења шахом и у том узрасту већ је на рејтинг листи дечака до 7 година најбољи у Србији, тек други у Европи и четврти у свету! О каквом се вансеријском таленту ради још више говори чињеница да је на рејтинг листи дечака до 8 година опет први у Србији, трећи у Европи и десети у свету.

Осим тога, Андреј је и раније кренуо у први разред и то баш ових дана. Каква му је шаховска будућност? Да ли ћемо коначно имати шампиона ранга Глигорића, Матуловића, Љубојевића?
Тешко, у земљи где је лакше сахранити хиљаду талената него избрусити једног, али ко зна. И Новак Ђоковић је израстао из ината, из ината од српског заната – то је камен најплоднији где само прави борци опстају, али ако се не улаже правилно и системски, светске висине се у данашњем фрагментираном свету спорта тешко могу достићи.

Остаје нам да пожелимо срећу младом Андреју и да се надамо да ће као и већина српских спортиста успети да подигне лествицу па да после неколико деценија наша земља поново има шахисту међу првих 100 на свету, а зашто не и првих 10!

Синиша Дражић

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести