Александар Веселиновић: Нећу одустати од нападачког стила игре

НОВИ САД: Уместо задовољства због најављиване прве победе у новом првенству, фудбалери Војводине терен на стадиону “Карађорђе” напустили су погнутих глава.
aleksandar veselinović JGrlic
Фото: J. Grlić

Појачани тим Рада, екипа која је често умела Новосађанима да “запржи чорбу”, учинила је то поново, славивши резултатом 2:1, остављајући стручном штабу и првотимцима црвено-белих да размишљају у чему то греше и шта им ваља чинити у наставку сезоне. Тек два ремија и пораз, више су него мршав и за новосадску спортску јавност преслаб учинак, који је Вошу тренутно рангирао на деобу 14. места на табели Суперлиге Србије. О неуспеху у сусрету с “грађевинарима” и потезима који ће уследити како би се тим размрдао и почео да бележи пуно боље резултате, отворено смо поразговарали са шефом стручног штаба Александром Веселиновићем.

- Најављивали смо победу, јер је то, у крајњој линији, увек обавеза клуба какав је Војводина - рекао је тренер Новосађана. - Гајимо нападачки стил игре, чему као тренер увек тежим и, као последица такве оријентације, наишао је ненормално велики број шанси које смо створили. Нажалост, реализација нам је била испод сваког нивоа, јер смо против Земуна имали седам или осам стопостотних прилика, а против Рада четири или пет. То доживљавам као плод лоше концентрације појединаца, али и недостатка спортске среће. И шта нам вреде све те прилике, када о (не)успешности једино говори поглед на табелу, а он каже да имамо само два бода од могућих девет.

Голови примљени у сусрету с „грађевинарима” посебно тиште. Због чега?

- Добро је то што тежимо да кроз игру долазимо до прилика, али никако не могу да будем задовољан због чињенице да смо у три кола примили већ четири гола. У дуелу с Београђанима оба су уследила после прекида, тачније корнера, а то је нешто на чему радимо на тренинзима и играчи тачно знају шта треба да чине. Грешке које смо направили скупо су нас стајале, али ћемо, док сам ја тренер, наставити да верујемо у идеју брзе игре и коминаторике на терену, јер је то пут који смо себи зацртали.

Шта је разлог лошој ефикасности ?

- Неки играчи су изгубили самопоуздање и то је јасно било уочљиво на терену. Желимо да будемо опасни после прекида, јер сам сигуран да ефикаснија реализација мора да дође. Бојим се само да не наиђе касно... Верујте, немам страх од будућности, јер верујем у оно што радим и сигуран сам да нико не може да нам замери да лоше играмо. Лопта уме да окрутна, осетили смо то на властитој кожи, а у животу и фудбалу наилазе циклуси када ствари иду или у смеру у којем ми то желимо, или у оном другом правцу.


Не разумем неке одлуке

Одмах после сусрета с Радом, рекли сте да ћете о спорним детаљима нешто конкретније моћи да кажете када будете одгледали видео-снимак. Да ли сте то учинили?

- Јесам. Код поништеног гола Милојевића морам да приметим да заиста не разумем начин на који се интерпретирају правила, јер смо готово идентичне ситуације имали у нашем сусрету с екипом Младости, али и на једном београдском стадиону у прошлој рунди. Голови су тада били признати, а сада то није био случај. У 2. минуту Арсић је до лопте стигао пре голмана Рада и види се да је контакт између њих постојао. По мени, пенал је био, али нисам судија и не доносим ја одлуке - категоричан је био Веселиновић.


Који је начин да Воша превазиђе кризу резултата?

- Први услов је да и даље наставимо да стварамо прилике пред голом ривала, јер без њих нема ни голова. Евидентно је да ћемо морати да се позабавимо и концентрацијом у нападу и мирноћом у кључним тренуцима. Нова смо екипа, па ми је размуљиво неразумевање у међусобној комуникацији, али то се решава једино стрпљивим и упорним радом. Није нам пријатно, не могу да спавам због свега, јер знам да смо заслужили много више од та два бода, али резултати јесу најбољи показатељ и мораћемо свом снагом да се потрудимо да они буду много бољи.

Део публике није био задовољан због чињенице да на терену нема момака пониклих у Војводини. Какав је њихов статус, ту пре свега мислимо на Лазара и Милоша Зличића, Ранка Веселиновића, Александра Месаровића, Николу Гајића?

- Сви они налазе се у тренажном процесу и сви су добили прилику да се наметну, како у прошлој сезони, тако и током припрема. Код мене увек играју само најспремнији и учинак на терену је једино мерило при одређивању тима. Дакле, увек шансу пружам играчима који су је заслужили и управо због тога сам кроз каријеру по правилу имао добру атмсферу у екипи и свлачионици. Не дозвољавам да на тим утичу менаyери, или неки други људи и тако ће бити и убудуће. Навијачи могу да имају своје мишљење и став, али за игру и резултате одговарамо само моји сарадници и ја.

Прелазни рок и даље траје, да ли је могуће да у Нови Сад стигну још неке новајлије?

- Од почетка прелазног рока постоје одређене идеје о појачању конкуренције у маневру, по боку и у шпицу напада. И даље је то актуелно, али постоје и објективни, финансијски разлози због којих нисмо довели све оне које смо желели. Новајлије су и даље актуелне, видећемо колико је реално да нам се придруже.

Следи вам утакмица с Мачвом. Хоће ли бити неких промена у тиму?

- Јуче сам играчима дао слободан дан, а од данас почињемо припрему за гостовање у Шапцу. Анализираћемо игру ривала, али и оно што смо ми сами на терену показали. Када будем видео какво је здрвствено стање код појединаца, одлучићу о тиму за Мачву, а могуће је да екипа претрпи одређене промене. Мали Гојков се намеће радом на тренинзима и оним што нам доноси на терену - додао је Александар Веселиновић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести