Бајерн нови клупски шампион света

Фудбалери Бајерна након освајања Лиге шампиона постали су и светски клупски прваци пошто су у Ал Рајану победили мексички Тигрес.
Meč Bajerna i Tigresa Foto: AP
Фото: Меч Бајерна и Тигреса Фото: АП

У ,,игри мачке и миша“ ниједног тренутка се није постављало питање ко ће на крају тријумфовати и Баварци су заслужено подигли још један пехар. Тријумф је могао бити и убедљивији, али фалило је концентрације у завршници изабраницима Хансија Флика.

  Као што се и очекивало Бајерн је преузео иницијативу од почетка, држао лопту, вребао прилику да постигне гол. Прва се десила у 5. минуту када је Коман ипак слабо шутирао па је Гузман одбранио. Потом је и Левандовски у шанси, али ни он се није снашао.

Мексиканци су покушавали пресингом нешто да ураде, али слабо им је то полазило за руком. Баварци су често долазили до њиховог шеснаестерца и срећу су имали што нису успевали то да искористе.

Утакмица није играна у јаком ритму, углавном се стрпљиво комбиновало и тражила рупа у одбрани противника. Једну такву Немци су нашли у 19. минуту када је резантним ударцем, са двадесетак метара, Кимих био прецизан, али након консултовања вара од гола није било ништа. Процењено је да је на игру утицао Левандовски, који је био у офсајду. Нешто касније, изузетну контру одиграли су Баварци, али нису успели да је крунишу поготком.

Углавном су изабраници Хансија Флика комбиновали по боковима, пре свега по левој страни, на којој је врло агилан био Џонатан Дејвис. Нову велику шансу Немци су имали у 34. минуту, када је Сане погодио стативу. Без обзира на све то Бајерн није личио на екипу која је прошле сезоне надмоћно освојила Лигу шампиона, која је противнике ,,ломила“ убитачним темпом. У овој утакмици, несвојствено себи, углавном се одлучивао на центаруштеве који нису пролазили.

Фудбалери Бајерна нису имали ни среће јер су у 52. минуту промашили нову добру прилику. Ипак, нешто касније – Баварци воде. Дубинску лопту послао је Кимих, Левандовски главом одиграо до Павара који је био прецизан. Помоћни судија сигнализирао је офсајд, али су из вар собе рекли да је погодак регуларан и главни арбитар Остојић показао је на центар. Прилику да ,,овери“ тријумф имао је Толисо, али је главом шутирао преко гола. Нешто касније је и статива Мексиканце оставила у игри. У финишу се истакао и голман Гузман тако да се може рећи да се Бајерн испромашивао.

Ипак, резултат се није променио и немачки тим је заслужено нови светски клупски првак.

Бајерн – Тигрес 1:0 (0:0)

АЛ РАЈАН: стадион ,,Едјукејшн сити“, гледалаца: 30.000. Судија: Остојић (Уругвај). Стрелац: Павар у 61. минуту. Жути картони: Дуењас, Родригез, Кариока (Тигрес).

БАЈЕРН: Нојер, Зуле, Павар 7, Кимих 7, Гнабри 6,5 (Толисо 6,5), Левандовски 6,5 (Даглас Коста 6,5), Сане 6,5 (Мусијала), Дејвис 7, Ернандез 6,5, Алаба 6,5, Коман 6,5 (Чупо Мотинг).

ТИГРЕС: Гузман 6, Салседо 6, Кариока 6, Жињак 6, Рејес 6, Пизаро 6, Аквињо 6, Л. Кињоњез 6, Родригез 6 (Х. Кињонез), Дуењас 6, Гонзалез 6.

И. Лазаревић  

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести