Белгија: Ухапшено девет особа због фудбалског скандала

БРИСЕЛ:  Број ухапшених у оквиру опсежне истраге белгијских власти о великој финансијској превари и намештању фудбалских утакмица порастао је на девет, јавља АП. 
fudbalska lopta
Фото: Dnevnik.rs

Како наводи, три дана након операције која је била фокусирана на девет белгијских клубова, и након рација у седам земаља, поднете су оптужнице које укључују припадност криминалној организацији, намештање утакмица, прање новца и корупцију.

У овој међународној акцији, током које су изведене 44 рације, учествовала је и Србија, како је раније изјавио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.Међу ухапшенима је троје агената и један судија из прве лиге, наводи АП. 

Раније је пренето да је белгијска полиција привела и српског фудбалског менаџера Дејана Вељковића, заједно са тренером Клуб Брижа Иваном Леком, због сумњи у намештање утакмица, прање новца и корупцију.

Леко, који је ослобођен свих оптужби, говорио је јуче са истражитељима заједно са фудбалским менаџерима Могијем Бајатом и Дејаном Вељковићем.Белгијски тужиоци наводе да су оптужнице за намештање утакмица усредсређене на борбу за опстанак у првој лиги прошле сезоне и да не укључујују велике клубове. 

Претходно је објављено да је ухапшено пет особа, од којих су четири оптужене за корупцију, а пета за прање новца. Тужиоци су саопштили да у намештању утакмица нису учествовали најбољи белгијски клубови, али да су двојица ухапшених доведени у везу са неким од најјачих клубова, као што су Андерлехт, Клуб Бриж и Стандард Лијеж. 

Истрага је трајала годину дана и била је усмерена на радње фудбалским менаџера током трансфера. Истражитељи су посебно обратили пажњу на прање новца, избегавање пореза и корупцију, наводи АП.Током истраге, пронађени су докази намештања утакмица.

На највећи фудбалски скандал у Белгији у последњих неколико деценија реаговао је и ветеран белгијске фудбалске репрезентације Винсент Компани, који је изјавио да није изненађен, јер је "сектор био годинама под велом тајни".

"Ствар је што не разумем како није дошло до потпуне транспарентности на међународном нивоу", изјавио је Компани, преноси АП.АП наводи да је белгијска лига постала позната као главно тржиште за јефтине стране играче, углавном из Африке.

Агенција додаје да мало који од тих играча икада досегне врхунски ниво, а да се у последњих неколико година све више прича о трговини људима унутар фудбалског сектора у Белгији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести