Бугарска репрезентација у ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ, може да буде и ИЗБАЧЕНА ОРЛОВИ” ИМАЈУ ОГРОМНУ ШАНСУ

Ситуација у групи Г квалификација за Европско првенство у фудбалу још увек није јасна два кола пре краја.
1
Фото: Youtube Printscreen

Мађарска је сигуран учесник завршног турнира, Србији фали један бод, а потенцијални кикс Орлова уз неопходне две победе прижељкује Црна Гора.

Литванија и Бугарска су већ отписане, међутим поредак на табели би могао да буде и другачији уколико би се догодила потенцијална дисквалификација селекције коју је до прошлог окупљања тренирао Младен Крстајић.

Према писању мађарског Немзети спорта, уколико би Бугарска била дисвкалификована, Србија би имала шансу да заузме прво место у групи. То би такође оставило утицај на састав шешира на Европском првенству.

Наиме, бугарски дспорт доноси како њихов савез још увек није договорио стадион на којем би се играла утакмица квалификација која битребало да се одржи у четвртак у 18 часова.

Навијачи су изгубили стрпљење након пораза од Летоније у октобру. Због тога су протестовали на утакмицама бугарског првенства против савеза, који страхује од могућих нереда и инцидената на утакмици против Мађарске.

Утакмица је првобитно требало да се одигра у Софији, али је на препоруку Уефе, 6. Новембра, сусрет пребачен на стадион Христо Ботев у Пловдиву. Међутим, због тога што се овај стадион реновира, најизгледнији стадион за утакмицу Бугарске и Мађарске поновно је државни стадион Васил Левски у Софији. И ту се вртимо у зачараном кругу. Међутим, бугарски дспорт наводи да постоји и реална могућност да се утакмица - уопште неће одиграти...

Наиме, према правилима УЕФА, ако нека репрезентација буде дисквалификована њени резутлати се бришу, а у таквој ситуацији би најмање изгубили Орлови пошто су у једном мечу одиграли 1:1 са Бугарском. Мађарска би изгубила три бода, Црна Гора шест, док би Литванци остали без четири.

То би значило да Србија има 12 бодова, један више од Мађарске, која би у последњем колу нерешеним резултатом против Црне Горе заузела прву позицију.

Место у квалификацијама је битно због шешира на ЕП, који се одређују на такав начин. Потенцијална дисвкалификација би на још један начин утицала управо на овај сегмент.

Разлог је то што поједине групе имају шест екипа, док неке броје пет. Како би у одређивању шешира сви били равноправни из скупина са шест тимова не рачунају се резултати против последњепласираног. Ако би Бугарска била избачена, УЕФА би морала да пронађе ново решење, јер би у групи Г остале четири селекције! То би потенцијално могло да буде од користи Орловима, у зависности од поретка у остатку квалификација.

Још једна по систем безболна солуција је да једноставно Бугарска у случају да проблем са стадионом не буде решен на време, изгуби меч службеним резултатом 3:0.

Дневник, Телеграф

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести