Чеферин: Земља сте фудбалских виртоуза, чекамо вас на ЕП

БЕОГРАД: Први човек Европске фудбалске уније (УЕФА) Александар Чеферин честитао је Србији 100 година од оснивања Савеза и земљи, како је навео, фудбалских виртуоза, пожелео пласман на ЕУРО 2020
ceferin, fonet
Фото: FoNet

"Драги пријатељи, изузетно сам узбуђен и почаствован што сам у прилици да заједно с вама обележим 100 година ФС Србије. Србија је увек била земља спорта, фудбала, великих играча, великих емоција, понекад превеликих, неисцрпан расадник талената. Све ове врлине препознате су у целом свету. Нема фудбалске земље која не препознаје ваше играче.

Увек сте били познати по фудбалским виртоузима и префињеним уметницима које су копирали широм света", рекао је Чеферин на свечаности ФСС-а у Народном позоришту у Београду.

Он је додао да је све то било могуће захваљујући изванредном раду Савеза.

"Још пре оснивања Савеза Бачка из Суботице, Шумадија Крагујевац и БСК ударили су темељ, наравно ниједна прича не може да прође без Партизана и Црвене звезде, финалисте 1966. и освајача Купа шампиона 91. и светске титуле. Ово ривалство, јединствено и непоновљиво давно је превазишло границе саме игре. Тада и квалитет често превазилази могућности. Шта је живот без емоција? Само праве земље имају таква ривалства као што су Реал - Барселона, Јувентус - Интер, Јунајтед - Ливерпул, Селтик - Ренџерс, и за мене Олимпија -Марибор", рекао је Чеферин.

Он је посебно захвалио председнику ФСС-а Славиши Кокези, његовом претходнику Томиславу Караџићу, а посебно "својој десној руци" Зорану Лаковићу, за кога је рекао да је јак амбасадор Србије у седишту Уефе у Швајцарској.

"На крају морам споменути и саме играче који су писали историју српоског и светског фудбала. Уз велики ризик да неког испустим почев од Моше Марјановића и Тирнанића, преко Митића и Бобека, Боре Костића, Шекуларца, Галића, Васовића, Милутиновића, Ћурковића, Џајића, Пижона Петровића, до нешто мађих Пиксија Стојковића, Синише Михајловића, Саве Милошевића, Дејана Станковића, Немање Видића, Бранислава Ивановића, Коларова, Матића и Тадића", рекао је Чеферин.

Он је поменуо и велике српске тренере Миљанића, Бошкова, Антића, Бору Милутиновић...

"Резултати су прича за себе. Србија је освајач ЕП за младе у Литванији, а после је поновила успех Чилеанаца и постала светски првак. Али, фали вам једно тамичење - Европско првенство. И као председник Уефе кажем вам да вас чекамо, у марту имате могућност да се пласирате кроз бараж, ви то заслужујете, знам да је потребна и срећа, али срећа прати храбре. Срећан вам јубилеј и нека дуго живи српски фудбал", закључио је Чеферин, који је предао посебну плакету Уефе Кокези.

Кокеза је Чеферину и Лаковићу уручио посебна признања ФСС-а.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести