Дан фудбала у РС: Миха се фудбалу давао и у њему бесмртност сачувао

БАЊАЛУКА: Време је за тренутак стало, емоције су укочиле казаљке на часовницима у концертној дворани Банских двора у Бањалуци, док су посетиоци, уставши са седништа, пратили кадрове на великом екрану, где су Синишини слободњаци, попут нота у нотној свесци, немо емитовали најлепшу песму фудбалску, коју је својим мајсторијама, у две деценије дугој играчкој каријере, компоновао легендарни фудбалер Борова, Војводине, Црвене звезде, Роме, Сампдорије, Лациа и Интера.
f
Фото: Dnevnik

Троминутним аплузом у тишини до последњег места попуњене дворане, фудбалски посленици, званичници Бањалуке и Републике Српске и гости с обе стране реке Дрине, у оквиру Дана фудбала, одали су пошту Синиши Михајловићу, фудбалској величини, чије вредности никада не застаревају.

Дирнут пажњом Бањалучана, Синишин брат Дражен емотивним подсећањем на каријеру и на живот славног брата, примио је постхумно Златну повељу „Миљан Миљанић“, најзначајније признање, које ФСРС додељује личностима из света фудбала, за заслуге и лични печат у епохи, када су се фудбалу давали и у фудбалу своју бесмртност обезбедили.

Први пут у 30-годишњој традицији Савеза у сенци тог меморијалног чина, који је сведочио о величини човека, фудбалера и тренера, оца породице, доказаног патриоте и амбасадора људских врлина, човека који је оставио значајан траг у историји српског, европског и светаког фудбала, остао је садржај који је сведочио о клупским и појединачним дометима фудбалске Републике Српске у 2022. години.

Фото: Dnevnik.rs

Награда „Илија Пантелић“ Мирославу Кршићу

У знак сећања на легендарног голмана Војводине и југословенске репрезентације Илију Пантелића, који је каријеру завршио у Француској, бранећи мреже Олимпика, Бастије и Пари сен Жермена, Извршни одбор ФСРС установио је награду за најуспешнијег фудбалског радника названу именом славног голмана. Пантелић је, иначе, рођен у крајишком месту Козица, недалено од Бањалуке.

Добитнику награде „Илија Пантелић“ председнику ФК Слога из Добоја Мирославу Кршићу награду је уручио некадашњи фудбалер Војводине и Црвене звезде Миодраг Пантелић, Илијин синовац. 


И најбољи играч тог БХ ентитета, фудбалер Лакташа Бојан Марковић одао је пошту великану, као и легендарни голман Партизана и Сент Етјена Иван Ћурковић, коме је уручено признање амбасадора фудбала „Михаило Андрејевић Андрејка“.

Фото: Dnevnik.rs


Признање „Дневниковом“ новинару

Међу добитницима специјалних признања је и новинар Дневника Лазо Бакмаз.

Жири је награду у области медија образложио: „признање за унапређење и очување моралних и професионалних вредности спортског новинарства у Србији и Републици Српској“. 


Међу лауреатима за 2022. годину су још: најбољи млади играч, члан Борца Енвер Кулашин, тренер Крупе Владимир Илић, фудбалски радник председник ФК Слога Мирослав Кршић, док је за најбољег судију проглашен Дамир Лазић из Брчког.

Специјално признање за афирмацију фудбала и РС уручено је генералном секретару СД Црвена звезда Зорану Аврамовићу, док је признање за унапређење паралелних веза Србије и Републике Српске добио Борис Врховац. Добитник признања за очување традиције је бивши директор ФК Славија Милорад Кошарац.

С.Р.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести