Дерби Суперлиге Србије: Шампион срушио Вошину тврђаву

НОВИ САД: После пуних 14 месеци срушена је непобедивост новосадске фудбалске тврђаве на “Карађорђу”. После боље игре у већем делу сусрета, фудбалери Црвене звезде освојили су три бода и још више повећали предност на табели у односу на пратиоце. Предвођени одличним Мирком Иванићем, ученици тренера Дејана Станковића тачно су знали шта и како треба да раде и нису имали посебно великих проблема да то спроведу у делу.
c
Фото: Fudbaleri Vojvodine i Crvene zvezde odigrali veoma lepu, fer i korektnu utakmicu/ Dnevnik (Filip Bakić)

Кренула је изузетно добро екипа Војводине и већ у 45. секунду имала стопостотну прилику у којој се нашао Вукадиновић. Брзоноги нападач веома је добро шутирао, али је голман Милан Борјан показао класу и тај шут избио у корнер. Уследила су потом три ударца из угла, али гола у мрежи Црвене звезде није било.

Примирила се потом игра, вођен је прави тактички дуел на сваком делу терена, а тренери Ненад Лалатовић и Дејан Станковић, попут правих војсковођа, командовали су својим екипама. Тек у 19. минуту видели смо прву прилику за београдске црвено-беле, када је Бен солидно извео слободан ударац са 18 метара, али је лопта отишла изнад пречке.


Јубилеј Саничанина

Иако није могао због повреде да наступи у дербију, штопер Војводине Синиша Саничанин заслужио је аплуз присутних, пошто је у прошлом колу, у утакмици с Металцем у Горњем Милановцу, уписао 100. наступ у дресу Војводине.

Пред почетак дербија  њему је в.д. председника клуба Драгољуб Самарџић уручио пригодну статуу и урамљен дрес с бројем 100.


Звезда је имала иницијативу, домаћин се тактички добро бранио, да би у 26. минуту направио једину, али грешку вредну вођства гостију. На десној страни терена лопту је примио бек Милан Гајић, нико на њега из одбране Воше није обраћао пажњу, па се некадашњи млади репрезентативац приближио шеснаестерцу. Када је видео да је и даље без блока, одлучио се на ударац са 20 метара, који је био и довољно снажан и довољно прецизан, па се мрежа иза леђа голмана Горана Вуклиша зањихала, а Звезда је повела са 1:0.

Кренули су нешто отреситије Лалатовићеви ученици ка голу Борјана, па је у 29. минуту главом лопту окрзнуо Андрић, међутим, чувар мреже актуелног првака поново је био на правом месту. Београђани су игру градили преко некадашњег фудбалера Војводине Мирка Иванића који им је задавао доста муке својим чуварима. Управо овај фудбалер је у 36. минуту, после одличне контре свог тима, остао у одличној ситуацији, шутирао, али је лопта одскакутала поред десне стативе гола Војводине.


Минут ћутања

Пре него што је судија Новак Симовић дао знак за почетак утакмице, фудбалери Војводине и Црвене звезде, као и присутни на стадиону, минутом ћутања одали су пошту преминулом патријарху српском Иринеју.


Покушали су да изврше притисак Новосађани на почетку другог дела игре, али су до првих шанси стигли поново гости. У 50. минуту преко гола је шутирао Иванић, да би у пет минута касније велику шансу имао и Дијего Фалчинели чији шут је одлично зауставио Вуклиш. Утисак је да су се гости, барем привидно, мало повукли у наставку вребајући прилике из одличних транзиција и брзих контри.

Фото: Imalo je šta da se vidi na Karađorđu/ Dnevnik (Filip Bakić)


Лалатовић честитао ривалу, Станковић презадовољан

Немам шта да замерим играчима, приказали су добру партију и борили се максимално. Да смо искористили иделану шансу, коју је Борјан одбранио и на чему му честитам, утакмица би вероватно отишла у другом правцу. Немам шта да замерим играчима, дали су све од себе. Честитам Звезди на победи, а ми се окрећемо  утакмици Купа с Пролетером, рекао је стратег Војводине Ненад Лалатовић.

Све нас у клубу  радује овај резултат. Приказали смо добру, храбру и поштену игру. Честитам момцима на феноменалној утакмици, одиграли су дисциплиновано и квалитетно од од првог до последњег минунта. Овако се расте као тим. Сви постављени  задаци су испуњени. Презадовољан сам. Могло је да буде и боље, али циљ је испуњен. Да ли је могло да буде лепше? Свакако, али  освојили смо бодове против изваредног ривала, казао је тренер Звезде Дејан Станковић.


У 71. минуту тренер Војводине Ненад Лалатовић, али и сви са клупе Новосађана тражили су од арбитра Симовића да досуди најстрожу казну, након што је у шеснаестерцу оборен био Човић. Арбитар је био близу месту догађаја и само је одмахнуо руком, дозволивши да се игра настави. Три минута касније, међутим, ипак је прстом показао на белу тачку. Тек што је ушао у игру, Звездин омладинац Вељко Николић преварио је у казненом простору такође резервисту Ђуричина, који га је поткачио по ногама, довољно за најстрожу казну. Сигуран реализатор и творац тада већ убедљиве предности Београђана био је Бен.

Покушавала је Војводина да стигне макар до почасног гола, њени играчи извели су чак 11 удараца са угла, али без неке велике вајде. Једноставно, "ударне игле" Новосађана, оличене у Петру Бојићу и капитену Николи Дринчићу, али и свим осталим играчима, биле су отупљене. Дефанзивци шампиона одлично су испунили све замисли свог тренера, а прилику да постигну и трећи гол, у трећем минуту надокнаде времена, пропустио је Спиридоновић, чији ударац из непосредне близине је био блокиран.

А. Предојевић

Војводина - Црвена звезда 0:2 (0:1)

НОВИ САД: Стадион Карађорђе, играно без гледалаца, судија: Симовић (Ловћенац). Стрелци: Гајић у 26. и Бен у 75. минуту из пенала. Жути картони: Деветак (Војводина), Петровић, Ераковић (Црвена звезда).

ВОЈВОДИНА: Вуклиш 7, Бјековић 6,5 (Стојковић 6,5), Бралић 7, Деветак 6,5, Ђорђевић 6,5, Андрић 6,5, Дринчић 6,5, Вукадиновић 6,5 ( (Гемовић), Бојић 6,5, Човић 7 (Зукић), Мркајић 6,5 (Ђуричин 6,5).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 7, Гајић 7,5, Ераковић 7, Панков 7, Милуновић 7, Саного 7, Петровић 7,5, Бен 7,5 (Дегенек), Иванић 8 (Спиридоновић), Канга 7 (Николић 7), Фалчинели 7 (Вукановић).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести