ДЕТЕ ВОЈВОДИНЕ МИХАИЛО ИВАНОВИЋ у шпицу Самдорије НАСЛЕДИО КВАЉАРЕЛУ

У сусрету последњег кола италијанске Серије А Сампдорија се поразом од 2:0 на гостовању код Наполија опростила од елите, а њен легендарни капитен, 40-годишњи Фабио Кваљарела од професионалне каријере.
s
Фото: Youtube Printscreen/ NS 021/ Mihailo Ivanović desno

У 722 клупска меча (Торино, Фиорентина, Јувентус, Асколи, Самдориа, Удинезе и Наполи) постигао је 235 голова, од тога у Сампдорији, у два мандата, на 276 утакмица, у листу стрелаца уписао се 102 пута.

Додамо ли томе и 28 наступа у италијанској репрезентацији и учинак од девет голова добићемо профил фудбалера чија је вредност на фудбалској пијаци пре 15 година достизала 20 милиона евра.

За фудбалске поштоваоце у Србији одлазак са сцене прослављеног нападача интересантан је на симболички означеном његовом наследнику у шпицу напада Ђеновљана. Три минута пре краја своје 722. професионалне клупске утакмице капитен је, у договору са тренером Сампдорије Дејаном Станковићем, на месту за измене играча спортску срећу пожелео Новосађанину Михаилу Ивановићу.

Дете Војводине, тек што је пунолетство прославио, лепши моменат за свој деби у редовима славног италијанског клуба шампионске традиције није могао ни да замисли.

Сампдорија је изгубила статус члана Серије А, Станковић је поднео оставку на место шефа стручног штаба тог клуба, а Ивановић... Он је, у међувремену, допутовао у Нови Сад и у кругу породице пребира по нетом завршеној сезони у којој је остварио знатан део дечачких снова, јурцајући за лоптом на теренима ФЦ „Вујадин Бошков“ у Ветернику, под стручним назором свог тадашњег учитеља Немање Нена Кртолице, који је у Ивановићу препознао вредност будуће фудбалске звезде, развијајући у њему особине квалитетног нападача и истинског спортсмена, члана српске омладинске репрезентације.

Ивановићев матични клуб Војводина је пре годину дана са Самдоријим склопио уговор о позајмици младог играча на годину дана. За то време он је, у 30 утакмица Примавере 1 постигао шест голова и пет пута је асистирао саиграчима приликом постизања гола, да би у последњем колу Серије А дебитовао у сениорском тиму против Наполија.

Уговором о позајмици Војводина је инкасирала 100 хиљада евра (сајт Трансфермаркт наводи дупло већу суму), да би после годину дана Сампдорија имала првенство пречег откупа за разлику у новцу до милион евра (поједини извори наводе милион и по евра). Управа Сампдорије, како наводи сајт Сампњуз, вољна је да задржи Ивановића измиривањем дуга ма колико је уговором о позајмици прецизирано, али и Војводина се пита. Извори блиски породици младог играча тврде да још ништа није извесно у погледу његовог коначног опредељења. Уговор о позајмици, иначе, истиче за три седмице, прецизније 30. јуна ове године.

Л.Бакмаз 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести