Душан Бајатовић: Велика дуговања више не постоје

Душан Бајатовић, генерални директор Јавног предузећа “Србијагас”, већ годину дана исту функцију обавља и у Фудбалском клубу Војводина.
А. Предојевић/Душан Бајатовић
Фото: А. Предојевић/Душан Бајатовић

Како сам признаје, иако није спортски радник, драго му је што је прихватио ово задужење и код њега се примио фубалски пелцер, који се лагано манифестује и као одређени вид зависности. У данима када се новосадски клуб пласирао по осми пут у финале Купа Србије и када има прилику да се бори за друго место у Суперлиги, Бајатовић не скрива задовољство због оног што је учињено.

- Суштина је у томе да је Војводина до пре две и по године била и опљачкан и девастиран клуб - рекао је Бајатовић. - Терени су били упропаштени, како на стадиону “Карађорђе”, тако и Фудбалском центру “Вујадин Бошков” и практично у клубу није било ничега. Тада сам добио задатак од државе и председника Србије Александра Вучића, па смо градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и ја направили договор и пред себе поставили неколико циљева на путу ка опоравку ФК Војводина. Први је био везан за финансијску консолидацију, а након прве ревизије пословања, добили смо информацију да је дуг Војводине око три милиона евра. Међутим, “Дилојт Туш“ је нашао да дуг износи заправо 8,7 милиона евра и то није био крај, јер велика количина документације једноставно је фалила, како о трансферима, обавезама, тако и о судским поступцима за које нисмо ни знали.

Како сте реаговали на те чињенице и шта сте учинили на санацији затеченог стања?

- У претходне две и по године, у финансијски опоравак ФК Војводина уложено је преко 14 милиона евра. Урадили су то пријатељи клуба, “Србијагас” као генерални спонзор, а нешто је остварено и од трансфера играча. Остале су још две-три ситније ставке, а велика дуговања по судским пресудама и према држави, решена су и више не постоје. Други циљ односио се на унутрашњу консолидацију самог клуба и направљена је нова скупштина, у којој већину, на овај или онај начин, сада имају представници државе, а нешто мањи број навијачи. Урађена је нова систематизација, донети су нови правилници који нису постојали, а у перспективи ћемо морати да променимо и Статут, односно да га ускладимо са законом. Уз то, уређена је ситуација око наше фудбалске школе, самих играча, практично промењени су сви ти, да их тако назовемо, технички недостаци.

Утисак је да је урађено пуно тога и на стадионуКарађорђе”, као и у ФЦВујадин Бошков”?

- То је тачно, јер санирани су терени на “Карађорђу” и у нашем центру у Ветернику, где планирамо да ускоро урадимо и терен с вештачком травом у оригиналним димензијама. Пошто смо решили све проблеме типа чије је замљиште и чија је зграда, ускоро ће ФЦ “Вујадин Бошков” бити у стопостотном власништву ФК Војводина! То, опет, значи да се време до тог периода мери недељама.


„Свето тројство” српског фудбала

Утисак је да резултати ФК Војводина нису довољно и адекватно испраћени у српским медијима?

- Осим “Дневника” и “Спортског журнала”, медији су из полуфиналних дуела Купа Србије извештавали само с утакмице Партизан - Црвена звезда, док су из нашег сусрета с Чукаричким објавили тек резултат - констатовао је генерални директор новосадских црвено-белих. - Због чега је тако? Слажем се да су два највећа фудбалска бренда у нашој земљи Звезда и Партизан, али да бисмо појачали лигу и конкуренцију у њој, морају да се виде и неки други клубови. Мој предлог је, а мислим да га подржава и управа Војводине, уз одличну сарадњу с Градом Новим Садом и градоначелником Вучевићем, успостављање “светог тројства” српског фубала, у којем би били Звезда, Партизан и Војводина. Нови Сад је по величини други град у држави и има одличне услове - финансијске, организацине и привредне и сигуран сам да једино Војводина у овом тренутку може да стане уз раме с два београдска клуба. Наравно, радићемо на томе.

„Србијагас” помаже и друге клубове

Већ годинама уназад, ЈПСрбијагаспознат је као компанија која помаже српском спорту. У Новом Саду, конкретно, био је генерални спонзор најпре кошаркашог, а сада је уз рукометни и фудбалски клуб Војводина. Да ли ћете наставити с таквом праксом?

- Тренутно “Србијагас” је генерални спонзор Рукометног клуба Војводина, који је освојио седам титула првака и шест пехара у купу, што је резултат за понос и поштовање - задовољан је Бајатовић. - Наравно, помажемо и многе друге екипе и спортске асоцијације, додуше не у мери у којој смо уз рукометаше, а опште је познато то да смо и генерални спонзор ФК Војводина и да је то одобрила влада Републике Србије.


У најави сезоне која се сада приближила самом крају, из клуба је речено да ће ово бити последње првенство које црвено-бели играју на постојећем стадионуКарађорђе”. Шта је урађено по питању почетка радова на изградњи новог објекта?

- Донета је одлука да се изгради нови стадион “Карађорђе”, а “Србијагас” је платио израду пројекта. Планирано је да то буде искључиво фудбалски стадион са 16.800 места, на којем неће више бити атлетске стазе, а имаће два нивоа за подземну гаражу и потпуно другачију комуникацију за улазак гледалаца. Његова изградња планира се по најсавременијим европским принципима, а пројекат ће “Србијагас” да поклони Граду Новом Саду, пошто је он заправо власник стадиона. С друге стране, Град се обавезао да ће да реши све урбанистичке обавезе које постоје, тако да смо веома близу томе да почнемо и с конкретним радовима. Вечити сам оптимиста и надам се да ћемо већ на јесен, ако бог да, почети да реализујемо тај посао који је вредан око 25 милиона евра. Пронаћи ћемо тај новај, у највећем делу помоћи ће нам држава и мислим да ће сви бити задовољни, а да ће сам објекат бити понос Новог Сада. Све ће то захтевати пуно рада, али ту смо. У суштини, 106 година стар грађански клуб, какав је Војводина, сада је финансијски и организационо консолидован.

Како сте регулисали део који је доста оптерећивао живот и рад клуба, а који се односи на трансфере фудбалера?

- Сасечени су сви дивљи трансфери који су се раније дешавали и то како коме падне напамет. Сада је све то транспарентно, о свему одлучује управа клуба и под контролом је генералног директора, па први пут имамо ситуацију да Војводина директно одлучује о трансфeрима - било да купујемо, било да продајемо играче. Наравно, важна је и улога менаџера, као и мишљење струке, али, понављам, о свему сада одлучује управа.

Фудбалери и стручни штаб црвено-белих испунили су обећање које су дали на почетку сезоне: пласирали су се у Европу, а, ево, играће и у финалу Купа Србије?

- Војводина је, уз две освојене титуле првака, само четири пута успела да буде вицешампион. Три пута се то догодило за време старе Југославије, а последњи пут збило се то 2009. године. У овој сезони имамо имамо девет победа на страни, а сигуран сам да ћемо данас стићи и до 10. у Инђији. Чињенице су да смо обезбедили играње у Европи и да смо у финалу купа, а ривал нам је у оба случаја исти, то је екипа Партизана. Чини ми се да клуб у историји никада није био у таквој позицији. Нико нам не брани да маштамо, али је тешко да један тим победи тако лако у две везане утакмице, какве су пред нама. Можда спортска срећа донесе скор 1:1, али, ако могу да бирам, пре сам за то да освојимо Куп Србије, јер је то титула и доноси нам победнички пехар.

Верујете, дакле, да Воша може други пут да обрадује навијаче вредним трофејом?

- Играчи су мотивисани, чини ми се да је екипа дошла у солидну форму таман на време. Тим је такође консолидован, потписан је нови уговор с тренером Лалатовићем, немамо никаквих унутрашњих трвења и непознаница, а управа и струка сарађују одлично. Постоје сви услови да направимо резултат на задовољство свих војводинаша.

У прелазном року који следи, улагања ће бити потребна како би се створио тим који ће моћи достојно да брани углед клуба и у Европи. Да ли ће постојати одговарајући буџет за довођење нових играча?

- Ако желимо да што боље прођемо у Европи, сигурно је да ће нам бити нужна и одређена појачања. Рано је да сада причам о томе, мораћемо прво да чујемо на који начин струка размишља, а о свему ће да одлучује Управни одбор и, по мени, то је поштен приступ. Да, биће ту и одређени буџет, али у овом моменту не могу да тачно кажем колики. Пошто сам за њега ја задужен, могу да тврдим да ћемо имати довољно средстава да будућа појачања буду таквог квалитета да нам омогуће да часно и са што бољим резултатом прођемо кроз квалификације. Управа клуба дала је налог да струка сагледа то који и какви играчи су нам потребни. То је, у суштини, улагање, јер очекујемо да ће нам се, кроз резултате, све вратити.

Војводина је већ деценијама позната као средина у којој се најозбиљније ради с младим нараштајем. Има ли и ту неких новина?

- И ту имамо добру вест, јер планирамо да наша школа прерасте у фудбалску академију. За то постоје идеални услови и не знам да ли још неки клуб у Србији оно што поседује ФК Војводина у ФЦ “Вујадин Бошков”. Хоћемо да то дигнемо на још виши ниво, да постанемо клуб који је самоодржив. Да би то заиста постао, он мора да има два производа - резултат и играче, а најбољи су они које сами произведете. Дешавало се раније да уложите године рада, а онда клинцу који је наговестио потенцијал, не исплатите три стипендије и он оде за мале паре. Касније оствари милионски транфер, али не за Војводину, већ за други клуб. То више нећемо да дозволимо. После дуго времена, ова управа увела је ред у ту причу. Имамо и сада младе играче и треба да видимо да ли ће нам они бити потребни за Европу. Није новац једино мерило, мораћемо да сагледамо потенцијал тима, јер најлакше је да, када нешто имате у рукама, то продате. То није добра политика. У сваком случају, рачунамо на подршку наших навијача и целокупне спортске јавности на путу на којем се налазимо - нагласио је Душан Бајатовић.     

Текст и фото: Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести