Душан Цветиновић, ново појачање ТСЦ-а: Сваким даном смо све бољи

БЕЛЕК: За дефанзивца је потребна страст, жеља да се одбрани гол. То мора да се воли. Уживам у томе, речи су новог штопера ТСЦ-а Душана Цветиновића, који је у Бачку Тополу ове зиме дошао после ангажмана у крагујевачком Радничком, али и низа година проведених у Швајцарској, Лихтенштајну, Француској и Јапану.
c
Фото: Iskusni Dušan Cvetinović uživa u novom angažmanu/TSC

У првој припремној утакмици у Турској, у којој је ТСЦ ремизирао са руским Ахматом без голова, 34-годишњи дефанзивац шансу је добио у другом полувремену и успео да сачува мрежу нетакнутом у 45 минута.

– Занимљиво ми је да видим да напредујемо у свакој утакмици – рекао је Цветиновић. – Сваким даном се види шта хоћемо да урадимо и зашто то радимо. Наредног дана смо увек бољи него претходног. То ме радује. И у првом и у другом полувремену било је много добрих ствари у игри, али се, наравно, и видело да на неке аспекте морамо додатно да обратимо пажњу. Припреме зато служе, зато смо ту и зато тренирамо. Биће то све како треба, како време буде одмицало.


Јапан фасцинирао

Нови штопер ТСЦ-а Душан Цветиновић описао је и период који је провео у Јапану.

– Јапан је фасцинантна земља и захвалан сам Богу што сам доживео све то. Да живим у таквој култури. У Токију, који је град од 20 милиона становника, нема нигде папира на улици, а нигде нема ни канте за смеће. Што се тиче дисциплине и рада, то је други ниво. Тренери терају играче да напусте терен. Занимљиво је и то што кад идеш на нека гостовања, противнички навијачи ти аплаудирају по изласку из аутобуса. Много су другачији – рекао је Цветиновић.


Упркос томе што је екипа Жарка Лазетића доминирала поседом против Ахмата, било је приметно да је руски тим био изузетно опасан из контранапада.

– Сви знамо шта треба да радимо, када је транзиција у питању. Фудбал је жива игра, дешава се и да друга екипа одигра врхунски. Постоје јасни принципи у дефанзиви у таквим ситуацијама – покушавамо у том случају да успоримо игру колико год то можемо, да би се прикључили бекови, крила, везни играчи, а ту је и опција да се прави фаул.

Како време пролази, Цветиновић се све комфорније осећа у новом тиму.

– Особа сам која тежи томе да игра без грешака, да сваки дан будем бољи. Још увек траје период прилагођавања екипи. Као што је то случај и са целокупним тимом и код мене је против Ахмата било добрих, али и оних ствари које би требало да поправим за наставак припрема и сезоне. Идемо у добром правцу, све боље се осећам и све више разумем тренера и екипу.

Искусни дефанзивац одлучио је да се овог лета после 14 година проведених у иностранству врати у Србију.

– Истекао ми је уговор у Јапану, а последњих неколико сезона сам имао проблем са повредом. Када си у страној земљи, мораш да будеш бољи од домаћих играча, иначе те нема. Када си повређен, кад не играш, шаљу те кући. Десило се да ми је пукла једна ложа, па друга. Пре тога сам имао и операцију колена. Одиграм месец дана, па ме нема исто толико, вратим се, па ме опет нема два месеца. Када сам дошао у Србију, решио сам да се позабавим тиме, да одем код врхунских људи. Шест месеци сам дан-ноћ радио да то залечим. Још ме држи страст према фудбалу. Решио сам да хоћу да завршим каријеру под својим условима.

Уследио је ангажман у Радничком из Крагујевца, који му је остао у лепом сећању.

– Иако сам у једном периоду био без клуба, тренирао сам константно, да би потом појачао Раднички. Лако смо се договорили, провео сам тамо лепих пола године и имао сам срећу што сам био окружен добрим људима, добрим тренером. Склопила се квалитетна екипа, а њихова тренутна осма позиција на табели Суперлиге Србије била је последица свега тога. Партије Цветиновића у Крагујевцу нису промакле ТСЦ-у, чија је организација одушевила Шапчанина.

– Бачкотополчани су видели нешто у мени што им је требало. Брзо смо се договорили и није ми било тешко да донесем одлуку, када се њихов реноме узме у обзир. Када изађем на терен њихове академије захваљујем Богу што имам срећу да радим то што волим и што се све то дешава баш ту. Све имамо, не размишља се ни о чему. Фокусирани смо само на фудбал. Тренер ми је објаснио шта жели од мене, видео да бих искуством могао да допринесем екипи да оствари зацртане циљеве.


Највише уживао у тандему са Ивановићем

Цветиновић је кроз каријеру имао прилику да игра са бројним фудбалерима, али је издвојио једног са којим је имао посебно добру сарадњу.

– У Крагујевцу су причали за мене и Филипа Ивановића да смо најбољи тандем и сада, кад год се чујемо, кажем му у шали да без мене није толико добар. Издвојио бих њега, јер је супер момак и квалитетан играч – рекао је 34-годишњи дефанзивац.


ТСЦ је поставио високе стандарде, а искусни штопер је у претходном периоду могао да се увери и зашто је то тако.

– Циљ је пласман у Европу. Момци су играли бруталан фудбал у првом делу сезоне и гледајући их како тренирају, то ме не чуди. ТСЦ је екипа „гладних“, веома мотивисаних и квалитетних играча, који као група делују веома складно – објаснио је Душан Цветиновић.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести