„Ел класико“ у Барселони завршен без голова

Фудбалери Барселоне и Реал Мадрида одиграли су без голова у шпанској Примери. "Ел класико" је требало да буде одигран 26. октобра, али је због бурне политичке ситуације у шпанској покрајини одложен.
barselona real, fonet
Фото: FoNet

Уочи меча су се појавиле и информације да каталонске сепаратистичке организације планирају велике протесте.

Највећи ривали шпанског фудбала се налазе на деоби прве позиције на табели са по 35 бодова. Ипак, у овом тренутку је Барселона првопласирана због боље гол-разлике, а оба тима су у претходним мечевима у домаћем шампионату уписали по реми.

У првом полувремену није било голова, али јесте одличне игре и шанси на обе стране. За нијансу боље почела је Барса, Суарес није добро примио лопту после акције Месија и Албе, а онда је уследио притисак Реала који је трајао добрих петнаестак минута.

Најбоља прилика пропуштена је у 17. минуту – после центаршута са десне стране највиши у скоку био је Каземиро, добро је шутирао, а Пике је избацио лопту са гол линије. Уследио је притисак Реала, који је можда и оштећен за пенал после старта Ленглеа на Варану, али остало је 0:0. Валверде је у два наврата изврсно шутирао, оба пута Тер Штеген је добро реаговао, а и домаћи тим је имао две врхунске прилике. У 31. минуту је Алба убацио лопту са леве стране, Куртоа ју је избио до Месија, који шутира из прве, али Серхио Рамос је сјајно постављен и избија лопту са три метра испред свог гола. Десет минута касније исти тандем ствара шансу – Меси је идеално додао у простор, утрчао је Алба и шутирао из прве, али поред гола.

Фото: FoNet

У другом полувремену Барса је била нешто боља, поготово после уласка Артура Видала и преласка Роберта на десног бека. Домаћи су повећали агресивност, најзад су освојили неколико лопти где је Реал доминирао током целог меча, али су упркос томе имали само два шута у оквир гола. У 60. минуту Гризман се ослободио Карвахала и додао за Месија, који је био у одличној позицији са десетак метара, али је скоро па промашио лопту. Осам минута касније Валверде је повукао лопту, можда је могао и да шутира, на крају је ипак дотурио лопту лево до Бејла, али Велшанин искоса са десетак метара шутира поред гола. У 73. минуту мрежа се тресла после додавања Мендија за Бејла, али је гол одмах поништен због офсајда, што је ВАР и потврдио.

На крају је остало 0:0, први пут од новембра 2002. године класико је завршен без голова. Тимови и даље деле прво место на табели, сада са по 36 бодова.

У следећем колу Барселона дочекује Алавес, док Реал Мадрид на свом терену за ривала има Атлетик Билбао.

Протест сепаратиста испред Ноу Кампа пред Ел Класико

Неколико хиљада каталонских сепаратиста окупило се данас у близини стадиона Ноу Камп неколико сати уочи одигравања аутакмице између фудбалских клубова Барселона и Реал Мадрид, блокирајући оближњу авенију упркос присуству јаких полицијских снага.

Демонстранти су узвикивали "независност" и "ослободите политичке затворенике" и ометали саобраћај, преноси РТЕ.

Утакмица два највећа шпанска ривала, позната као Ел Класико требало је да буде одиграна још пре два месеца, али је одложена из безбедносних разлога због нереда након одлуке Врховног суда Шпаније да осуди девет лидера каталонских сепаратиста на казне до 134 година затвора.

Данашњи протест је организовала тајанствена каталонска група Демократски цунами, која је организовала и демонстрације широм Каталоније после одлуке Врховног суда.

Та група тврди да се залаже за мирну грађанску непослушност, а да јој је главни циљ да се Шпанија натера да преговара о праву Каталоније на самоопредељење, као и да издејствује слободу за сепаратисте који су у затвору.

Многи демонстранти су носили натписе "Шпанијо, седи и разговарај", а организација је на Твитеру најавила да ће поделити 100.000 таквих трансопарената онима који буду гледали утакмицу са трибина.

Власти су на улицу извеле 3.000 припадника полиције и приватних фирми за одржавање безбедности како меч не би био ометан, а влада у Мадриду послала је око 500 додатних припадника јединица за сузбијање нереда.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести