КРАЈ ИЛИ... Европско првенство још увек достижно за Србију?

НОВИ САД: Фудбалска репрезентација Србије поражена је од Португала(2:4) у квалификацијама за Европско првенство и готово угасила шансе за пласман на ово такмичење из квалификација.
1
Фото: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Без обзира на пораз на домаћем терену наш тим  није лоше одиграо утакмицу, али реално није имао ни среће.

Први гол смо примили ни из чега, а трећи из чисте офсајд позиције. Али, реално, тријумфовао је бољи тим, а наша селекција је наговестили да би на дуже стазе могла да буду успешан колектив. Ако се  догоди чудо па из квалификација одемо на ЕП бића супер, међутим, реалније је да преко баража у Лиги нација у томе успемо.

Селектор Љубиша Тумбаковић није незадовољан издањем својих изабраника.

- Када смо припремали утакмицу гледали смо да извучемо највише што можемо од играча које имамо. Тактика коју смо спровели грађена је сходно квалитетима фудбалера које имамо, то је био неки максимум који смо имали. У исто време размишљало се и о томе да противник има седам, осам врхунских играча и да на то треба да обратимо пажњу. Оно што смо желели спровели смо у првом полувремену и тим делом игре сам у потпуности задовољан – рекао је Тумбаковић.

Лако примиљени гол је умногоме одредио даљи ток утакмице.

- Нападали смо по крилима, мало нам је недостајало мирноће и тај завршни пас. И онда примимо гол који нас је вратио корак уназад. Против екипе која је фантастична је онда тешко када треба да јуримо резултат.


Митровић међу десет

Србија је доживела и други пораз у квалификацијама и практично остала без шанси да се диркетно, кроз квалификациону групу Б, пласира на Европско првенство 2020.Једна од ретких светлих тачака у нашем тиму био је Александар Митровић, који се читав меч рвао са противничким штоперима, можда и трпео неправду судије Чакира, да би на крају постигао и гол.

Митровић, који има само 24 године, је постигао свој трећи гол у квалификацијама за ЕП, а на свом конту сада укупно има 26 - на само 50 наступа. Сада је међу десет најбољих стрелаца у историји државног тима, надмашивши учинак Златка Вујовића (25).Изједначио се са Предрагом Мијатовићем и Боривојем Костићем, док су испред њега: Тодор Веселиновић (28), Душан Бајевић (29), Рајко Митић (32),  Саво Милошевић, Благоје Марјановић и Милан Галић са по 37 и  Стјепан Бобек (38).

Митровић пред собом има још  бар  десет година активног играња, па није немогуће да престигне и Бобека.


Осврнуо се Тумбаковић и на квалитет Португалаца.

- Нису они yабе прваци Европе, погледајте измене које су правили. Нисмо имали ресурсе да им се супротставимо онако како смо желели. Анализираћемо утакмицу и трудићемо се да извучемо оно што је добро. Било је добрих ствари у првом полувремену, али другачије је када се игра против овакве репрезентације и рецимо Луксембурга.

Селектор  није задовољан суђењем Yунејта Чакира.

- Судија је био накљоњен Португалцима, направио је крупну грешку која је утицала и на резултат. Изабраници Фернанда Сантоша врло лагодно су се осећали код нас – подвукао је Тумбаковић.

Селектор Португала Фернадо Сантош имао је  разлога за задовољство.

- Били смо бољи и заслужили смо победу. Контролисали смо игру у већем делу меча и на крају славили. Имали смо проблема у првом полувремену да се изборимо са домаћином, али смо укупно гледано били мање рањиви у односу на меч у Лисабону – рекао је Сантош.  

Похвалио је Сантош и нашу селекцију.

- Србија је несумњиво одлична екипа, треба да настави да ради и доћи ће резултати. Али, у овом тренутку ми смо бољи и заслужено смо победили.Домаћин  је играо на контре, ми смо били разноврснији у игри. Требало би да радимо на поседу лопте, да убрзамо игру и будемо више напред на терену. То смо успели у другом полувремену и остварили тријумф – казао је Сантош.      

И. Лазаревић

 

ГРУПА Б

Литванија - Украјина                                   0:3 

Србија - Португалија                                   2:4

 

1. Украјина        5      4      1      0      11:1  13

2. Португалија   3      1      2      0      5:3    5

3. Луксембург    4      1      1      2      4:5    4

4. Србија           4      1      1      2      7:11  4

5. Литванија      4      0      1      3      3:10  1

 

У следећем колу, у уторак, се састају: Литванија - Португалија (20.45), Луксембург - Србија (20.45).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести