ФИФА предлаже 48 екипа већ 2022. године?

ЖЕНЕВА: У студији изводљивости коју је урадила Међународна фудбалска федерације (ФИФА) закључено је да је Светски куп 2022. године могуће организовати са 48 учесника, под условом да се, поред Катара, у организацију укључи још једна од суседних земаља.
fifa
Фото: FIFA

У студији коју је АП добио на увид наводи се да мењање формата такмичења не би био велики правни ризик, а истиче се да би повећањем броја учесника на 48 зарада била увећана за додатних 400 милиона долара.

Савет ФИФА ће се о том докумету изјаснити на састанку који ће у петак бити одржан у Мајамију, а коначна одлука о томе да ли ће број учесника шампионата света бити повећан на 48 већ 2022. године биће донета у јуну.

У студији се наводи да би у организацију Светског купа могли да се укључе Бахреин, Оман, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, а коначну одлуку ко ће бити суорганизатор треба да донесе Катар.

Прецизира се да је неопходни обезбедити најмање два, а највише четири стадиона у некој од тих држава, али се указује и на проблем због санкција које су Катару увели Бахреин, Саудијска Арабија и УАЕ.

Конгрес ФИФА већ је донео одлуку да се завршни турнир Светског купа организује са 48 тимова од 2026. године, када ће организатори бити САД, Канада и Мексико. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести