ФК Војводина има модеран аналитички центар: Остварила се визија Милана Косановића

Од овог лета бригу о фудбалерима Војводине преузео је нови шеф стручног штаба Славољуб Ђорђевић, којем у раду помажу Предраг Ранђеловић и Александар Радуновић, као и тренер голмана Срђан Жакула.
Analiticki centar
Фото: ФК Војводина

Мање се зна да су део струке и аналитичари, који су задужени за тактичке опсервације ривала, као  и тимску и појединачну анализу и тактичко усавршавање црвено-белог тима. Тиме је стручни рад подигнут на виши ниво и приближен оном какав се упражњава у највећим европским клубовима. По речима Бојана Офенбехера, шефа аналитичког центра ФК Војводина, на тај начин испуњена је визија бившег, нажалост преминулог спортског директора Милана Косановића, на чију иницијативу је овај центар и покренут.

- Као једну од многих, иновативних идеја и пројеката које је започео, Милан Косановић је, уз велику помоћ управе клуба и директора Академије Душка Грујића, у јануару оформио аналитичко одељење. Циљ тог сегмента је да се, уз помоћ најсавременијих “алата” анализе, помогне развој тактичке свести играча - рекао је Офенбехер.


Ванредна изборна скупштина

Председник скупштине ФК Војводина Милан Н. Ђукић сазвао је ванредну изборну седницу овог, највишег клупског тела. Седница Скупштине одржаће се 15. септембра у просторијама Фудбалског центра „Вујадин Бошков“, с почетком у 18 часова. На предложеном дневном реду налазе се, између осталих, и тачке о избору председника и чланова Управног одбора, као и директора клуба.


Да би се ово одељење уопште покренуло, била су неопходна и одређена улагања.

- У ту сврху издвојена су велика финансијска средства за набавку компјутерске опреме, аналитичке платформе и осталих софтверских алата, а обезбеђена је и савремено опремљена канцеларија-учионица за рад и едукацију. Уз то, направљена је и организациона и логистичка шема за уграђивање аналитичких метода у свакодневни рад свих узрасних категорија нашег клуба.


У корак са светом

Покретање аналитичког центра умногоме је приближило Војводину светским токовима.

- Сада наш клуб има савремени аналитички центар, који може самостално и независно да функционише и који може и да стане уз раме с било којим клубом у региону. То нам импонује, али нас уједно и обавезује да и у будућности наставимо с развијањем и праћењем трендова у савременом фудбалу - нагласио је Офенбехер.


У почетку, аналитички центар био је искључиво у служби омладинске школе „Илија Пантелић“. Офенбехер је истакао да су аналитичари Игор Гагричић и Дејан Медић све време блиско сарађивали са стручним штабовима омладинске и кадетске екипе. Како су се аналаизе показале више него сврсисходним. логично, марљив и стручни рад аналитичара добио је признање у виду прикључења првом тиму.

- Највећу потврду за квалитетан рад и посвећеност послу добили смо почетком сезоне, када су нам спортски директор Љубиша Дунђерски и тренер Славољуб Ђорђевић указали поверење и укључили нас у рад стручног штаба првог тима. Тако је  заокружен циклус у вези с радом нашег оделења у праћењу развоја младих играча, као и у сакупљању и чувању важних података и информација - истакао је Офенбехер.      

Припремио: А. Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести