Фудбалери Војводине вратили се у Нови Сад: Смишљена, нимало случајна провокација

Пријатељска фудбалска утакмица између италијанске Бреше и Војводине завршена је прекидом у 52. минуту, при вођству домаћина од 2:1.
Bresa3
Фото: Ј. Грлић

Сусрет који је тренерима Еугенију Коринију и Ненаду Лалатовићу требало да послужи као провера пред наставак првенствене сезоне, донео је нежељене сцене око терена. Почетком другог дела игре на делу стадиона Комунале Орзинови, ниодкуд појавиле су се две заставе Албаније, на шта су реаговали навијачи Војводине. Неколико њих претрчало је преко терена у намери да се обрачунају с провокаторима, који су брже-боље нестали с тог места, а судији Амабилеу било је то довољно да означи крај утакмице. Остало је питање без одговора  зашто су се заставе Албаније појавиле на утакмици између италијанског и српског клуба. Закључак који се наметнуо сам по себи је да провокација није била нимало случајна.

Фото: Ј. Грлић

И пре тог тренутка, тачније у 33. минуту, сусрет је био прекинут након што је арбитар из Италије показао директни црвени картон Ненаду Лалатовићу који се побунио због начина на који дељена (не)правда. Играчи из Новог Сада су напустили терен, праћени несхватљивим и расистичким повицима “цигани, цигани” с препуних трибина, а сусрет је настављен десетак минута касније, када су се црвено-бели, ипак, вратили са жељом да заврше утакмицу. Лалатовић је дуел наставио да прати у друштву председника клуба Војислава Гајића са супротне стране игралишта, да би се онда појавили албански провокатори.


Чување успомене на Деспота Лазића

Фото: Ј. Грлић

Навијачи Војводине који су били с фуздбалертима ове екипе у италијанском граду Орзиновију, по доласку на стадион Комунале на огради су истакли транспарент на којем се  налазило име Деспота Лазића. Реч је о дечаку који је недавно изгубио битку за живот због болести, а за којег су припадници навијачке групе Фирма прикупили новац за лечење. Због свега, симпатизери црвено-белих из Новог Сада су и на овај начин допринели чувењу успомене на Деспота Лазића.


- Нажалост, прекид је био централни догађај ове утакмице, јер су Албанци дошли  и прекинули сусрет - нагласио је Ненад Лалатовић. - Све што се догодило било је планирано и жељено од стране оних који су испровоцирали инцидент. Дошли су с албанским заставама и изнудили реакцију наших навијача, али су их симпатизери Војводине, који нису ништа направили и које морам још једном да похвалим због реакције, натерали да склоне те заставе. Претрчали су терен, а Албанци су направили оно што увек раде, односно да двојица-тројица испровоцирају, а 20 њих чека иза. Наши навијачи су желели да прескоче ограду и хвала Богу што нису успели у томе, јер то полиција није дозволила. Иза ограде било је још 20 Албанаца, који су носили металне шипке и друге предмете. На срећу, избегнут је масакр који је могао да се догоди. Увек кажем да је Косово било и остаће српско и тако ћемо се увек борити за нашу земљу, јер никога не провоцирамо, али не дамо ни другима да провоцирају нас. Наши навијачи су велике патриоте, били су јако храбри, јер већ у тренутку када су потрчали ка провокаторима заставе су биле скинуте.

Фото: Ј. Грлић


Форца Синиша

Пред почетак сусрета, који је одигран пред око 2.000 гледалаца, фудбалери два тима изашли су у мајицама на којима је писало “Форца Синиша”. На тај начин и Бреша и Војводина дали су подршку Синиши Михајловићу,тренеру Болоње, а некадашњем играчу новосадских црвено-белих, који се бори за излечење од леукемије.


О разлозима за његово искључење Лалатовић је понудио следеће објашњење:

- Критеријум суђења био је 80:20 у корист домаћина, ваљда су арбитри мислили да смо у Италију дошли на излет и да треба да се уиграва само екипа Бреше. Судија нас уопште није респектовао, примили смо први гол из непостојећег пенала, други из офсајда, Дринчићу су поцепали дрес а да за то није досуђен чак ни фаул. Једноставно, када се догоде такве ствари долазите у ситуацију да одмахнете судији руком, а он је због такве гестикулације мене искључио.


Повратак под пратњом карабињера

Приликом доласка у Орзинови, градић који је око 30 км удаљен од Бреше, новинари и навијачи Војводине нису имали никакву пратњу полиције. Међутим, након дешавања на стадиону Комунале, током повратка на аеродром поред Бреше, аутобуси с играчима и стручним штабом, односно представницима медија и навијача  имали су јаку пратњу карабињера, који су били уз Новосађане све до полетања авиона за Београд.


Фото: Ј. Грлић

Нажалост, овог пута фудбал је остао у другом плану. Члан италијанске Серије А водио је већ у 13. минуту са 2:0, головима које су постигли Донарума (из пенала) и Бизоли. После искључења шефа струке, Новосађани су заиграли боље и сјајним поготком Огњена Ђуричина, на пас Николе Дринчића, у 40. минуту смањили резултат.

- Иако у укупној ситуацији не вреди пуно коментарисати сусрет, била је ово лепа провера за нас. У првих 20 минута ушли смо можда помало уплашено, а када смо видели да можемо да играмо с Брешом опустили смо се и заиграли много боље.  Од тренутка када је суђење постало поштено показали смо да умемо да играмо, преузели смо посед лопте и потпуно заслужено дошли до поготка. Да је утакмица настављена, убеђен сам да не бисмо изгубили. Иако је ривал показао да долази из јачег такмичења од нашег, уопште нисмо оставили лош утисак - сматра Лалатовић.       

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести