Фудбалски српсколигаш Тиса из Адорјана поновио се за јубилеј

Празник фудбала приредио је српсколигаш Тиса из Адорјана, који је за 70 година од оснивања добио нови стадион.
Adorjan Stadion FK Tisa i TSC IMG_20210719_092822
Фото: Фудбалери Тисе и ТСЦ-а одиграли су утакмицу на новом стадиону у Адорјану, фото: М. Митровић

Симболичним пресецањем врпце стадион су на употребу предали председник суперлигаша ТСЦ-а Јанош Жембери, председник Општине Кањижа Роберт Фејстамер и председник Месне заједнице Адорјан Чаба Боршош, који је уједно и први човек ФК Тиса. Нови стадион, за понос и хвалу житеља овог места, је освештао жупник Габор Барат.

У изградњи стадиона почело се од нуле, изграђени су терен по најсавременијој технологији какав ће бити и на новом стадиону у Бачкој Тополи, затим, клупске просторије и покривене трибине са 600 седишта. Нови објекат испуњава услове за овај степен такмичења, па и за виши ранг.

Чаба Боршош је потсетио да је клуб зачет 1951. годину, када су Михаљ Бичкеи, Иштван Дањи и покојни Матија Вуков поставили темеље овог спортског колектива. Бичкеи и Дањи били су на отварању новог стадиона, а Боршош је рекао да је Адорјан некада био познат само по томе да се налази на обали Тисе, а да данас више није тако јер су многи чули за Адорјан захваљујући великом развоју на пољу привреде и спорта. Тиса се од 2013. године такмичила у Војвођанској лиги, да би прошле сезоне ушетала  у српсколигашко друштво.    

- Ово је јако значајно улагање за наше село и клуб, на чему смо захвални Влади Мађарске зато што је донирала 75 одсто средстава преко ТСЦ-а из Бачке Тополе, а захвални смо и кањишкој општини јер је обезбедила остатак новца. Од прошле године се такмичимо у Српској лиги Војводина, пошто наш терен није испуњавао услове па смо  као домаћини играли у Кањижи, што се одразило на резултат, мада нисмо незадовољни пласманом на 8.месту од 20 екипа. Да смо играли код куће сигурно би били у самом врху – казао  је Боршош, који сматра да фудбал у Адорјану има будућност поготово што се клубу припојила и Фудбалска академија “Њерш Иштван” из Тотовог Села која окупља 160 младих у пет узраста. 

Председник ТСЦ-а Јанош Жембери је истакао да оно што је Чаба Боршош направио у Адорјану није мала ствар, јер поред помоћи која му је пружена још је толико своје енергије уложио.

- Да имамо такве партнере и на другим местима то би нам пуно значило. Од Чабе очекујемо да и он помаже осталим клубовима у околини. Јако нам је драго због спајања са Акадмеијом из Тотовог Села и да је обухваћен велики број деце да може да се баве спортом. Тиса нам је не само подцентар, него друга екипа и убудуће планирамо да развијамо сарадњу - рекао је Жембери, који је домаћину Чаби Боршошу уручио монографију о 100 година ТСЦ-а. 

М. Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести