Гужва на Маракани: Бројне делије дале крв; акција траје и сутра

БЕОГРАД: Више од 200 навијача фудбалског клуба Црвена звезда дало је данас до поднева крв, у оквиру организоване акције у Медија центру на Маракани.
delije davaoci krvi
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Захваљујући договору Министарства здравља и фудбалских клубова Црвена звезда и Партизан, који су позвали своје навијаче да се одазову апелу да се да крв, како би се обезбедиле довољне резерве ове драгоцене течности, први пут у последњих неколико година, у овом периоду неће бити несташице крви, истичу у Министарству здравља. 

Како кажу, захваљујући оваквој сарадњи, која ће бити настављена и у наредном периоду, очекује се да ова година буде рекордна по броју добровољних давалаца и количини прикупљене крви. 

У медија центру на стадиону Црвене звезде - гужва. 

Све врви од оних који желе да се прикључе акцији, а докторка Славица Јовановић из Института за трансфузију крви Србије каже да је од јутрос до око 12.00 часова крв већ дало више од 200 људи.  

Данас нам је први дан акције на стадиону Црвене звезде, а, на нашу срећу, влада велико интересовање навијача, рекла је Јовановић.

Подсећа да заинтересовани могу да дођу и дају крв данас до 18 часова, али и да се акција наставља сутра, од девет до 18 сати.

Јовановић каже и да очекује да ће се још већи број људи прикључити акцији, а очекује се да ће у два дана крв дати 1.000 навијача.

То је велика ствар за Институт. Били смо у смањењим резервама, посебно су биле смањене негативне крвне групе и зато мислим да ће ово бити један релаксиранији период, рекла је Јовановић.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Она се захвалила навијачима и људима из Црвене звезде, као и љубитељима спорта, али и Министарству здравља, које је подржало акцију.

Овакве акције су веома битне, посебно у летњем периоду, због смањених резерви које се иначе у овом периоду дешавају. Добијена крв подмириће све потребе, како терапијске, тако и операционе и зато захваљујем свим људима који дошли, рекла је Јовановић.

Међу онима који су се прикључили акцији је и Невена Матић, иначе и навијач Звезде и чланица Црвеног крста, која каже да давањем крви можете неком да спасете живот.

Једна кап може да промени све, истиче Матић, која, како каже, зна колико може једна боца крви да неком промени живот.

Сви даваоци крви на поклон добијају улазницу за реванш меч плеј-офа квалификација за Лигу Европе између Црвене звезде и Краснодара који се игра у четвртак од 21 сат.

Како је раније речено, крв могу да дају све особе узраста од 18 до 65 година, с тим да је потребно да буду здраве, наспаване и да не буду под дејством алкохола из других опијата.

Иначе, ФК Партизан је у суботу, 19. августа, такође, на стадиону у Хумској организивао акцију давања крви у сарадњи са Институтом за трансфузију Србије, а крв су дали и фудбалери на челу са тренером Мирославом Ђукићем.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести