Хрвати декласирали неубедљиве Аргентинце 3:0 и обезбедили пласман

У првој утакмици другог кола групе Д, на Светском првенству у фудбалу су се данас у Њижњи Новгороду састале репрезентације Аргентине и Хрватске, обе са јасном жељом да из дербија групе изађу са целим пленом.
d
Фото: EPA/FRANCK ROBICHON

Свако ко је очекивао да ће Хрватска, оправдано задовољна бодовном предношћу из првог кола, у ову утакмицу против фаворизоване Аргентине ући повучено и превасходно опредељена на одбрану сопственог гола, као што су то маестрално успели Исланђани, грно се преварио. Напротив, од самог старта смо гледали потпуно отворену утакмицу две технички одлично потковане екипе жељне надигравања, у чему су током првих пола часа игре биле потпуно равноправне. Штавише, управо су Хрвати имали можда и боље уводне прилике, поред вероватно помало изненађених Аргентинаца који сасвим сигурно нису очекивали овакав сусрет.

Међутим, најбољу шансу у том периоду је ипак имало Енцо Перез у 29. минуту, који је, после велике грешке хрватске одбране и голмана Данијела Субашића, са десетак метара промашио цео гол. Три минута касније му се на другој страни реванширао Манџукић, који се изненада нашао у стопостотној прилици, али као да је мало изгубио орјентир где се тачно гол налази и главом шаље лопту само поред стативе.

До краја првог полувремена нисмо видели неке праве прилике ни на једној, ни на другој страни, али је зато обострано било веома грубих потеза, који нису увек праведно санкционисани, те су обе екипе имале оправдане замерке на суђење недораслог арбитра из Узбекистана. Такође, ваља истаћи да се Леонел Меси готово није ни видео у првих 45 минута, понајвише зато јер га је Брозовић одлично чувао. Тако се на одмор отишло само с 0:0 и запрепашчујућом чињеницом да Аргентинци нису упутили нити један директан ударац у оквир хрватског гола, али дефинитивно и поред тога нисмо гледали досадно полувреме, у којем су Хрвати опак имали зрелије неискоришћене прилике од Аргентинаца.

Фото: EPA/FRANCK ROBICHON

Друго полувреме је почело на сличан начин као и прво, поново отворена игра, у којој до прве велике шансе стижу Аргентинци и бележе први шут у оквир на утакмици. Међутим, већ у следећем нападу шок за Гаучосе! У 53. минуту катастрофалну грешку је направио аргентински голман Вилфредо Кабаљеро, који није добро захватио лопту у покушају да је дода свом саиграчу. Уместо тога ју је само благо логовао, а на волеј ју је сјајно дочекао Анте Ребић и закуцао у мрежу за вођство Хрватске 1:0.

Фото: ЕПА/RITCHIE B. TONGO

Аргентинци су сада морали да нападну свим снагама јер би их евентуални пораз оставио готово без икакавих шанси за пласман даље. Имали су у 63. минуту одличну прилику за то али су и Меза и Меси остали осујећени одличним интервенцијама Ракитића и голмана Субашића. Репрезентативци Хрватске су се за то време одлично кретали по терену, сјајно постављали и били веома опасни из контранапада, за шта им је аргентинска офанзива остављала пуно простора.

До 75. минута Аргентинци су потпуно изгубили живце због сопствене немоћи да постигну гол и поново су демонстрирали свој одавно познати недостатак фер плеја, када је Ракитић у дуелу добио ударац лактом у ребра и остао на земљи, а никоме од аргентинских играча скоро читав минут није падало на памет да лопту избаце ван терена, него су наставили са својим нападом све док напокон судија није прекинуо игру.

Фото: EPA/RITCHIE B. TONGO

Тај дуг су им Хрвати наплатили у 79. минуту када је Лука Модрић потпуно неометано примио лопту испред аргентинског шеснаестерца, промешао лево-десно да се извуче на ударац и фантастичним ударцем погодио сам десни угао Кабаљерове мреже за 2:0. Тада је вероватно и најватренијим навијачима Гаучоса било јасно да је све готово и туга и неверица на њиховим лицима су биле очигледне, јер њихови љубимци на терену и даље нису имали праву идеју како да дођу макар и само до почасног гола, а камоли до изједначења. Штавише, могли су Хрвати у 85. минуту да дођу и до још убедљивије предности, када је Ракитић из слободног ударца одлично тукао и погодио сам спој стативе и пречке.

Фото: EPA/RITCHIE B. TONGO

Али у 91. минуту се догодило и то, Хрватска је потпуно дотукла тада већ сасвим разбијену Аргентину, одличном контром у којој сви Аргентинци као да су чекали да неко други осујети напад Хрвата, па Ракитићу није било нимало тешко да своју репрезентацију дове до невероватних 3:0 против вишеструких светских првака и тако Хрватској већ након само два кола обезбеди пласман у наредну рунду такмичења.

С друге стране, шансе за пласман Аргентине, у чијем саставу сада већ очигледно постоје бројни проблеми како на терену тако и иза кулиса, су у домену теорије јер им у трећем колу није довољна убедљива победа против Нигерије, него прижељкују и исто тако убедљив пораз Исланда од Хрватске, што је мало вероватан сценарио...

А. Г.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести