Интервју: Александар Палочевић, нови фудбалер корејског Сеула

НОВИ САД: Чудни су животни путеви, а у то је најбоље могао да се увери некадашњи првотимац Војводине Александар Палочевић (27). Одлични везни фудбалер је, после две лепе године проведене у дресу “старе даме”, отишао у Португалију и наступао за Аруку, а онда и Национал.
p
Фото: Aleksandar Paločević na promociji u Seulu/Privatna arhiva

И тамо је оставио добар утисак, па му је, додуше помало неочекивано, стигао позив да промени средину и оде у Јужну Кореју, прецизније да задужи опрему тамошњег члана К лиге Поханг Стилерса. Радознао и отворен за нове изазове, Палочевић је одлучио да се отисне пут далеке и егзотичне дестинације и, како сам тврди у интервјуу за “Дневник”, није због тога зажалио. Напротив! Ових дана потписао је уговор с једним од најбољих азијских клубова, екипом Сеула, која, како упућени тврде, спада међу три најбоља тима на овом континенту.

Пуна три дана трајали су здравствени прегледи у Сеулу, па сам био у тоталном хаосу, рекао је на почетку приче за наш лист Александар Палочевић.

Пре тога је, како додаје, 14 дана провео у обавезном карантину и једва је дочекао да напусти собу у којој је био потпуно сам.

Шта да кажем... Очигледно је да су моје феноменалне партије у Јужној Кореји, а посебно када је Поханг играо са Сеулом, оставиле снажан утисак на људе из овог клуба и понудили су ми да потпишем уговор с њим, каже Палочевић.

Ипак, не одлучују се често фудбалери из Европе да наступају у Јужној Кореји?

Имао сам у Поругалији сјајну последњу сезону, али сам био скептичан када ми је стигла понуда Поханга. Сео сам, разимислио о свему и одлучио да је прихватим, јер је пресудило то што волим да откривам нове ствари и нове дестинације. Међутим, не да се нисам разочарао, већ сам уживао на терену и у фудбалу у свакој утакмици. У Кореји људи имају добра примања, много су опуштенији и, у буквалном смислу те речи, уживају у животу, за разлику од Португалије у којој је, барем за фудбалере, свакодневни живот проткан непрекидним стресом.

И, ево, потписали сте уговор с моћним Сеулом. Колико ће вам то значити у наставку каријере која, утисак је, стално иде узлазном линијом?

Искрено, и пре доласка овамо, Сеул ми је био омиљени азијски клуб. Управо то, али, наравно, и лепа финансијска понуда, били су пресудни фактори да променим средину. Моја нова екипа исплатила је Похангу не мало обештећење, а ја сам стигао у огромни град и исти такав клуб и једва чекам да за њега дебитујем. Навијачи Сеула добро знају да сам потписао уговор и, колико могу да видим, радују се што их више нећу малтретирати на терену, већ ћу носити дрес њихове омиљене екипе.

Прошле године појавила се прича о томе да постоји могућност да поново заиграте и за репрезентацију Србије?

Имао сам у Похангу одличан учинак, био у великој форми, постизао голове и уписивао асистенције и надао се да ће ме се људи из српског фубала сетити и позвати ме у државни тим. Вероватно је да код нас постоји одређена доза скепсе према корејском фудбалу, а само ја знам колико је тешко у њему успети. Мало играча из ове одлази у неке друге земље, јер су одлично плаћени, а, осим тога, живе с породицама и код куће су. Елем, осим неких посредних контаката с људима који су ми блиски, друих конкретних ствари око мог позива у репрезентацију није било. То ме је веома чудило, али, боже мој, живот иде даље и сада су испред мене нови изазови.


Плакао сам као мало дете

Одскочну даску ка иностраној каријери Палочевић је имао као члан Војводине, чији дрес је носио пуне две сезоне. И то како! Захваљујући добрим играма у континуитету, изабран је 2017. године у идеални тим Суперлиге наше земље, а обукао је, и то као капитен, дрес Србије у дуелу са селекцијом САД. Да ли данас стижете да пратите игре и резултате Воше?

Пратим их пажљиво и кад год то могу, јасан је био Палочевић.

Војводина је, како каже, његова друга кућа у Србији и плакао је као мало дете када је сазнао да је освојила Куп наше земље.

Срећан сам и због Ненада Лалатовића, који је један од најбољих тренера с којима сам радио и Новосађанима желим пуно успеха и у сезони која се ускоро наставља, поручио је Палочевић.


У Сеулу није лако пронаћи пут до успеха, у шта су се уверили многи фудбалери, па и они из наше земље?

Упознат сам с тим, али и решен да дам све од себе да успем. Верујем у своје квалитете и надам се да ћу од старта у новој средини пружати добре партије. Имам велики мотив, осећам се одлично, а ту је и даље присутна моја велика жеља да поново обучем дрес Србије. Знате како: играње за репрезентацију земље у којој сам рођен, мотив је који је увек присутан, то је мој сан, нешто што је много више од играња у било ком клубу. Сматрам да сам заслужио позив и то ће, сасвим сам сигуран, допринести томе да будем још бољи и успешнији. Овде се игра добар, квалитетан фудбал, а играчи су веома брзи, упорни до фанатизма, предани тешком раду и заиста је јако тешко успети у овом свету.

Да ли сте сада сами у Јужној Кореји, или је с вама и ваша породица?

Тренутна сам сам, али ми ускоро стижу супруга Емилија и осмомесечни син Алексеј, па ће ми све постати много лакше. Ускоро одлазимо на тронедељне припреме, првенство креће 27. фебруара и надам се да ће и убудуће у Србију стизати само лепе вести о мојим играма, овог пута у дресу Сеула, поручио је Александар Палочевић.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести