ИНТЕРВЈУ Љубиша Дунђерски, спортски директор ФК Спартак: ЦИЉ НАМ ЈЕ УЛАЗАК У ПЛЕЈ-ОФ

Већ више од месец дана трају припреме за нову сезону фудбалера суботичког Спартака, тима који се у прошлом првенству, потпуно неочекивано, нашао у борби за опстанак. Успели су „плави голубови“ да избегну злу судбину и сачувају место у Суперлиги Србије, које им по свему и припада. Председник клуба Никола Симовић због тога ништа није желео да препусти случају, па је током лета успео да доведе за шефа стручног штаба велико име руског и европског фудбала, чувеног Александра Кержакова.
њ
Фото: (ФК Спартак) Љубиша Дунђерски, спортски директор Спартака 

Он би, заједно са сарадницима Владимиром Казаковим, Русланом Аџинџалом и Сергејом Алексејевим, а онда и Ђорђем Туторићем и тренером голмана Мустафом Пешталићем, требао да буде гарант неког новог и много успешнијег тима, који ће се борити за једно од места у горњем дому нашег фудбала.

Искористили смо прилику да о самим припремама, новом тренеру и тиму, поразговарамо са спортским директором Суботичана Љубишом Дунђерским.

- Кержаков ме је одушевио, јер сам се уверио да је реч не само о великом фудбалском имену, већ и о тренеру који пуно тога има да каже и покаже – истакао је Дунђерски на почетку разговора за „Дневник“. – Одмах је увео ред, рад и дисциплину, а посебно ме радује то што су играчи такве његове захтеве без проблема прихватили. Свиђа ми се што је наш тренер човек који инсистира на детаљима, ништа не препушта случају, а поседује велико знање и искуство. Уз све то, добар је лик и велики је радник.

Судећи по извештајима с припремних утакмица, Спартак ће у новој сезони играти у промењеној формацији?

- Тачно тако, јер је Кержаков увео систем 3-5-2, који може да се посматра и као формација 3-4-2-1 или 3-4-3, а све оне изузетно су офанзивне. Играмо назад с тројицом играча у линији, уз два фул бека и на томе градимо лепе прогнозе које имамо. Јеста наша екипа током лета остала без неколицине важних фудбалера, али смо, изузетним ангажманом председника клуба Николе Симовића, попуњавали уочене празнине и чини ми се да смо то добро одрадили. Ада и Срећковића смо продали у Црвену звезду, односно у Пољску, док су осталима који су нас напустили – Тумбасевићу, Танасину, Шимури, Остојићу и голману Дубљанићу – уговори истекли. Уместо њих, довели смо Керкеза (Напредак), Танасијевића (Младост ГАТ), Мијића (Нови Пазар), голмана Вулића (Јавор) и Нигеријца Колинса, а надам се да ћемо већ данас да представимо још двојицу новајлија. Генерално, радили смо у прелазном року без журбе и могу да вам откријем да постоји могућност, а места у тиму има, да ангажујемо још пар играча.


Резултати на припремама

Одиграо је Спартак шест тренинг утакмица током припрема и у њима је забележио пет победа и један реми. Пре поласка на ударни део рада на Златибору, Суботичани су савладали ИМТ (4:2), да би на српској планинској лепотици добили Младост из Лучана (1:0) и Јавор (2:0), а са Слогом из Добоја су ремизирали (2:2). По повратку у свој град, „голубови“ су савладали Раднички из Сремске Митровице (2:1) и РФК Нови Сад (3:0).


С каквим амбицијама ће „плави голубови“ да уђу у нову сезону?

- Наше амбиције су јасне, јер намера нам је да се пласирамо у плеј-оф, а циљ нам је и да нам се никада више не понови прошла сезона. Уз играче које сам набројао, велики плус нам је и то што у екипи имамо читаву плејаду момака из наше омладинске школе, која ради одличан посао и стално „избацује“ неке нове и веома квалитетне клинце.

Имате ли план како да утичете на гледаоце у Суботици, али и на читавом северу Бачке, да у веће броју долазе на Градски стадион и пружају неопходну подршку младом тиму?

- Добро сте приметили да је наша екипа прилично млада, јер је њен просек старости неких 23 или 24 године. Што се плана о којем ме питате тиче, нема ту много филозофије: потребно је да играмо добар и офанзивни фудбал, па ће публика у већем броју почети да долази на наш стадион. Радује ме то што је на тренинг утакмици с Радничким из Сремске Митровице, на трибинама било око 1.000 гледалаца. На то морам да додам да су неких 30 одсто публике чинили Руси који живе у Србији и који нас, доласком Кержакова, сада искрено подржавају. Све то нас храбри и верујем да ће број гледалаца почети да се повећава, а тиме и подршка тиму Спартака – додао је Љубиша Дунђерски.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести