Катар уложио 200 милијарди долара у организацију Мундијала

ДОХА: Укупни трошкови организације Светског првенства у фудбалу, које ће бити одржано од 20. новембра до 18. децембра у Катару, износиће 200 милијарди долара.
f
Фото: Youtube Printscreen

Мундијал у Катару биће најскупљи у историји, а коштаће скоро 20 пута више од Светског првенства, које је пре четири године одиграно у Русији, преноси "Хина".

Трошкови организације СП 2014. у Бразилу износили су само 15 милијарди долара.

Новоизграђени стадиони у Катару коштали су више од седам милијарди долара. Систем метроа, који повезује пет од осам стадиона, коштао је око 36 милијарди долара. Неколико милијарди долара износили су и трошкови реконструкције међународног аеродрома Хамад у Дохи, а изграђени су и нови путеви, хотели, дворане...

Катар има само 2,8 милиона становника, а једна је од најбогатијих земаља света. Велики део инфраструктурних трошкова, који су приписани СП, део су ширег плана развоја земље до 2030. године.

Групе за заштиту људских права врше притисак на Међународну фудбалску федерацију (ФИФА) и Катар како би исплатили одштету бројним радницима који су преминули или су повређени током изградње објеката за Мундијал.

Челници Катара се надају да ће ову земљу током СП да посети више од 1,2 милиона страних навијача, а очекују укупну зараду од Мундијала од 20 милијарди долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести