Квалификације за ЛЕ: Спартак има право на смеле снове у Прагу

(Од нашег специјалног извештача)
spartak
Фото: Dnevnik.rs

ПРАГ: Нико се у редовима Спартака више ни не обазире на пораз од Бачке (1:2) у прошлом првенственом колу Суперлиге Србије. Вечерас је пред „плавим голубовима“ утакмица генерације фудбалера у плаво-белим дресовима, реванш сусрет са Спартом из Прага, у којој могу златним словима да су упишу у историју суботичког, војвођанског, а богами и српског фубала. Наш тим има предност од 2:0 из првог одмеравања снага на новосадском „Карађорђу“, самим тим и реалну подлогу за снивање смелих снова о проласку у трећу рунду квалификација за Лигу Европе.

У више него добром расположењу, чартер летом с аеродрома „Никола Тесла“ у Сурчину, тим са севера Бачке јуче преподне допутовао је у главни град Чешке Републике. Наравно, никоме међу играчима и руководством Спартака ни на крај памети не пада да се размеће смелим изјавама, али да постоји велика нада у спортски подвиг, то је више него евидентнмо.

„Основни циљ нам је да покушамо да смиримо домаћина, издржимо првих 20 минута утакмице без примљеног гола и имам утисак да ће нам тада посао бити много лакши“, рекао је Дејан Керкез, капитен суботичке екипе.

„Свесни смо да од нас самих зависи како ће се утакмица развијати, јер уколико поновимо игру из првог сусрета, бићемо на добром путу да остваримо велики успех. Знамо ко нам је и какав ривал, али смо у Новом Саду показали да поседујемо квалитет и знање да се супротставимо Спарти и надам се да ћемо игру на нивоу оне из првог меча успети да поновимо.“

Шеф стручног штаба Спартака Владимир Гаћиновић моћи ће да рачуна све фудбалере, изузев повређеног Самјулеа Афума, који се озледио у дуелу у Бачкој Паланци.


Симовић: Специфична утакмица

Председник Спартака Драган Симовић, по доласку у хотел „Вијена дипломатик хаус“ у Прагу, овако је прокоментарисао изгледе Суботичана у данашњем реванш сусрету са Спартом:

„Не могу да кажем ни да смо превелики оптимисти, али ни песимисти. Пред нама је врло специфична утакмица у коју улазимо с лепом предношћу од 2:0 и добром атмосфером, али и свешћу о снази ривала. Респектујемо Спарту и знамо да још нисмо завршили ни половину посла. Пуно тога зависиће од чињенице како будемо отворили сусрет, јер уколико се ствари не буду одвијале онако како домаћин жели после првих 20 минута, евентуално пола сата, Спартин посао биће све тежи. Уколико успемо да поновимо барем 70 посто игре из дуела у Новом Саду, наш пролазак у 3. коло неће доћи у питање.“


„Допутовао сам с екипом у Праг, али је тешко очекивати да ћу моћи да помогнем саиграчима“, објашњавао је на аеродрому нападач из Гане. „Ипак, ту сам и помоћи ћу другарима, макар и великом подршком с трибина.“

Један од кључних људи у табору суботичког састава могао би да буде сада већ искусни голман Никола Перић. Уколико одбрана с њим на челу буде максимално одрадила свој део посла, Спартакове шансе за пролазак даље биће изузетнио велике.

„Најбитније за нас је то да издржимо почетни притисак домаћих фудбалера“, категоричан је био Перић.

„Пражани имају заиста веома квалитетан и јак тим, али се и у Новом Саду видело да та екипа никако није и непобедива. Верујем да ћемо се поново мотивисати како бисмо пружили игру попут оне са „Карађорђа“, јер, успемо ли у томе, имамо велику шансу да елиминишемо фаворита. Још када бисмо у првом полувремену успели да постигнемо и гол, били бисмо не на пола, већ близу краја пута о којем сањамо.“

Мирни човек с клупе Спартака Владимир Гаћиновић, утисак је - без еуфорије, дочекује вечерашњи мегдан на Генерали арени у Прагу.

„Ма, каква еуфорија“, објаснио је Гаћиновић.

„Већ данима сам посвећен томе како да се Спарти супротставимо у реваншу. Јесам миран, јер верујем у то да је битно да прави будемо када истрчимо на дуел са Чесима. Тамо, баш на терену, треба да покажемо сву снагу и моћ, без неке превелике приче уочи утакмице. Тим из Прага јесте несумњиво квалитетан, али смо и ми показали да поседујемо квалитет, знање и храброст и успемо ли све то да поновимо, могли бисмо да се надамо великом успеху. Поновићу, не би нам ни 4:0 из првог сусрета било довољно, уколико не прикажемо игру попут оне из Новог Сада и прижељкујем да момци то схвате и вечерас оставе све што о фудбалу знају на терену.“

Утакмица Спарта Праг – Спартак Ждрепчева крв почиње у 19 часова на Генерали арени, а интересовање је, како смо успели да сазнамо, велико. Домаћи навијачи очекују од капитена, Румуна Станчијуа и његових саиграча да поправе утисак из првог сусрета и оправдају улогу великог фаворита. Ученици новог тренера Здењека Шчаног у прошлом колу првенства Чешке на гостовању су победили тим Јаблонеца са 2:1, головима Канге и Вукадиновића, а извесно је да у односну на први дуел са Суботичанима у тиму неће бити повређеног Израелца Бен Хаима.

Текст и фото: А. Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести