ЛЕКЦИЈЕ НАЈБОЉЕГ СВИХ ВРЕМЕНА Анћелоти открио на који начин и даље меље тренере нове генерације

Фудбал је у великој мери еволуирао, сада се игра знатно брже него пре 10, 20 година, да не причамо раније, али једна ствар се не мења. Карло Анћелоти је и даље јако успешан тренер, што показује и на клупи Реал Мадрида из сезоне у сезону.
i
Фото: Youtube printscreen/ Sky Sports Retro

Сви су пре пет година мислили, када је узео Евертон, да је ту себи потписао крај озбиљне каријере, ионако проткане бројним трофејима у Јувентусу, Милану, Челсију, Пари Сен Жермену, па и Реалу у првом мандату, али је популарни дон Карлето "оживео".

У једном од многобројних наступа пред новинарима покушао је да објасни свима његов еликсир успеха у другом мандату у краљевском клубу и разлике у односу на колеге, пре свега млађе.

– Мислим да је грешка тренера нове генерације то што дају превише информација о систему с лоптом. Тренери старе школе попут мене више воле да не дају превише информација и допуштају слободу креативности. Дајем инструкције без лопте. Зависи од креативности играча, ако се Винисијус или Родриго осећају креативно на лопти, нећу да им говорим шта да раде. То је тумачење како се игра с лоптом, не желим да "убијам" ничију креативност – објаснио је велики Анчелоти.

Као прави пример дао је Ћабија Алонса, играча којег је водио у Реалу пре него што је постао тренер са успесима у Бајер Леверкузену.

– Познајем га, као игра је имао висок ниво знања о фудбалу. Ради добар посао у Бајеру, способан је и надам се да ће сличним путем кренути Раул, Арбелоа... Надам се да ће једног дана моћи да буду тренери Реал Мадрида.

Дотакао се и критике, односно нечег што тренери не могу да смисле на конференцијама за медије. Италијан, ипак, има другачије виђење.

– Критика је део мог посла. Када водите Реал и ствари не иду добро, оне се појављују. То је логично, али не утичу на мене. Ипак, после тога морам да проценим и размислим шта смо урадили добро, а шта погрешно. Моја процена је другачија од онога што би сви други могли да мисле.

Склон је да се прилагођава попут камелеона на разне тактичке варијанте.

– Сваки систем има слабост. Ромб није савршен, омогућава нам да притискамо више и будемо енергичнији да вратимо лопту, то смо радили веома добро у скоро свакој утакмици... Слабост је у томе што вас оставља ван позиције јер централни везисти не могу да се врате на време и на томе треба да радимо – причао је Карло.

Свака му је као златна. Зато је најуспешнији тренер свих времена.

(Блиц.рс)

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести