Лига Европе: Катаи и Борјан приближили Звезду нокаут фази

Црвена звезда начинла је значајан корак ка нокаут фази Лиге Европе, пошто је у 3. колу групе ,,Л“ савладала Гент 2:1.
katai
Фото: Aleksandar Katai slavi posle postignutog gola za Crvenu zvezdu, foto: FoNet

Наша екипа била је бољи ривал и заслужено славила. Све дилеме чета Дејана Станковића могла би да реши већ 26. новембра када се поново састаје са белгијском екипом.

Кренуло је борбено на обе стране. Није било опасних акција, углавном се игра одвијала на средини терена. Белгијанци су показали да су, ипак, квалитетна екипа, Црвена звезда је углавном преко Катаија покушавала да пробије бедем Гента. У 8. минуту Букари је показао изузетну технику, изашао сам испред Борјана, али уместо да шутира покушао је да асистира и упропастио прилику. У 12. м инуту – Црвена звезда води! Гобељић је оставио повратну лопту, а Канга је сместио у мрежу. Отворила се утакмица, прштало је на све стране, за тили час стизало се до противничког шеснаестерца. Црвено-бели су проналазили рупе у одбрани Белгијанаца, па је и Фалћинели био у солидној прилици, али је лоше шутирао. Наша екипа препустила је посед противнику и претила преко контранапада. То је давало резултата јер по правилу гости нису знали шта би у завршници. Јаремчук је био добро чуван и потпуно немоћан.

Фото: Ben u duelu sa igračima Genta, foto: FoNet

Нова контра црвено-белих севнула је у 22. минуту – Гајић је био у прилици, али је Косеманс одбранио. Звезда је одлично играла – нешто касније извела још једну акцију, коју Иванић није успео да крунише поготком. Све је добро функционисало, осим маркације одличног Букарија. Овај играч покренуо је акцију коју је Ођиђа Офое претворио у изједначење. Голу је претходила аситенција Јаремчука. Гент је потпуно преузео иницијативу, а укаријински репрезентативац био све опаснији. У 44. минуту одличну шансу је имао Ботака, али је очајно шутирао. На другој страни, опасан је Катаи – лопта погађа пречку.

Црвена звезда је у наставку појачала темпо и на муке стављала одбрану Гента. Углавном се нападало по левој страни где је било и највише простора. Али, опасни су Белгијанци били у контрама па се и о  томе морало водити рачуна. Ипак, Иванић је био у солидној прилици и лоше шутирао. Практичније је било да је покушао да пласира лопту уместо што је гађао ,,малу мрежу“. Али, у 59. минуту – 2:1 за Црвену звезду. Мајсторија Александра Катаија из слободног ударца и ново вођство за наш тим. А, све дилеме могао је да реши Гобељић када је погодио стативу после шута Гајића.  Црвено-бели су потом ушли у панику и све више грешили у опасној зони. Прерано су се повукли и препустили Белгијанцима игру. Срећа да је Борјан био прибран после шута Дорша и спречио изједначење.

Било је густо до краја, али остало је – 2:1.

И. Лазаревић    

Фото: FoNet

Црвена звезда – Гент  2:1 (1:1)

БЕОГРАД: стадион ,,Рајко Митић“, без гледалаца: Судија: Фабри (Италија). Стрелци: Канга у 12. и Катаи у 59. за Црвену звезду, а Ођиђа Офое у 31. минуту за Гент.  Жути картони: Саного, Милуновић, Катаи (Црвена звезда), а Мохамади  (Гент).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 6, Гајић 6,5, Милуновић 6, Дегенек 6, Гобељић 6,5, Саного 6, Бен 6,5 (Спиридоновић), Канга 7 (Панков), Иванић 7 (Петровић), Катаи 7,5 (Николић), Фалћинели 6,5.

ГЕНТ: Косеманс 6, Кастро Монтес 6,5, Марех 6, Ханке Олсен 6, Мохамади 6, Овусу 6,5 (Кумс), Дорш 6,5, Букари 7,5, Ођиђа Офое 7 (Клајндест), Ботака 6,5 (Њангбо), Јаремчук 6,5.

Група Л

Ц. Звезда – Гент 2:1 (1:1)

Хофенхајм – Либерец 5:0

1. Хофенхајм 3          3          0          0          11:1     9

2. Ц. Звезда    3          2          0          1          7:4       6

3. Либерец     3          1          0          2          2:10     3

4. Гент            3          0          0          3          2:7       0

Милошевић: Корак ближи циљу

После утакмице Небојша Милошевић, који је водио тим због суспензије Дејана Станковића, рекао је да екипа није била максимално фокусирана током свих 90 минута, али сви играчи заслужују похвале.

"Знали смо да ће бити тешка и захтевна утакмица и тако је било. У припреми утакмице, са Дејаном Станковићем, припремали смо се за неколико планова. Адаптирали смо се током утакмице против сјајног противника. Могли смо да поведемо 2:0, а примили смо гол за 1:1. Нисмо добили стабилност. Морали смо до краја да будемо максимално сконцентрисани и борбени. Сви момци морају да добију похвале и да Дејан Станковић буде задовољан њиховом игром. У моментима када смо требали да преломимо утакмицу имали смо недостатак концентрације. Они су имали изузетан индивидуални квалитет. Правили су нам озбиљан проблем. Добро је да смо га решили и освојили три бода. Корак смо ближи циљу, презимљавању у Европи", рекао је Небојша Милошевић.

Борјан: Честитке момцима, али посао није готов

Капитен Црвене звезде Милан Борјан поново је био јунак свог тима. Примио је гол у првом полувремену, али је у другом делу игре блистао. Посебно се истиче одбрана у 94. минуту, када је Звезди сачувао сва три бода.

"Невероватна утакмица, момци су одрадили сјајан посао. Дали смо два битна гола, победили смо, на страну примљен гол, аутогол. Честитке момцима.

Посао није готов, морамо да дигнемо главу и да наставимо даље. Морамо да победимо и у Белгији, да осигурамо пролеће у Европи", рекао је Борјан.

Дегенек: Показали смо да смо велика екипа

Штопер Црвене звезде Милош Дегенек рекао је после меча да се овакве утакмице добијају и када екипа не игра на највишем нивоу.

"Прво бих честитао Бокију (Борјан) на феноменалној одбрани", започео је Дегенек и наставио:

"Нисмо играли како треба, али ове утакмице треба да се добију. Показали смо карактер и да смо велика екипа. Надам се да ћемо урадити нешто велико ове сезоне", кратак је био Дегенек у изјави после меча.

Лига Европе, треће коло:

Рома – Клуж 5:0 (3:0)

Бенфика – Ренџерс 3:3 (1:3)

Х. Бер Шева – Б. Леверкузен 2:4 (2:2)

Лех – С. Лијеж 3:1 (2:1)

Лудогорец – Тотенхем 1:3 (0:2)

Омонија – Гранада 0:2 (0:1)

ПАОК – ПСВ 4:1 (0:1)

Рапид – Дандалкс 4:3 (1:1)

Р. Сосиједад – АЗ Алкмар 1:0 (0:0)

Ријека – Наполи 1:2 (1:1)

Сиваспор – Карабаг 2:0 (1:0)

С. Праг – Ница 3:2 (2:1)

Милан – Лил 0:3(0:1)

Антверп – ЛАСК 0:1 (0:0)

Арсенал – Молде 4:1 (1:1)

Селтик – С. Праг 1:4 (0:2)

Д. Загреб – Волсфбергер 1:0 (0:0)

Лестер – Брага 4:0 (1:0)

Јанг Бојс – ЦСКА Софија 3:0 (3:0)

Зорја – АЕК 1:4 (0:2)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести