ЛИГA НАЦИЈА Руси и Турци као загревање за бараж

Након што смо пре десетак дана сазнали када ће „орлови” играти у бараж турниру за пласман на ЕУРО, сада знамо и тачне датуме и распоред такмичења у новој сезони Лиге нација.
Reprezentacija Srbije Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner
Фото: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Србија је у инаугуралној сезони новог такмичења УЕФА успела да заузме прво место у својој групи унутар Ц дивизије и тако обезбеди себи пласман у виши ранг, али и место на баражном турниру, чији победник води на Европско првенство

У том баражу ће Србија морати да оствари две победе уколико желе да се пласирају на ЕУРО и заиграју у групи уз Енглеску, Чешку и Хрватску.

Ипак, то неће бити њихова једина обавеза ове јесени. Србија ће играти у Б дивизији Лиге нација у групи са Русијом, Турском и Мађарском. Управо ће се тим редом и сусретати са ривалима - прво иде гостовање у Русију 3. септембра, а онда три дана касније „орлови” дочекују Турке.

Потом ће у наредном циклусу Србија играти против Норвешке у оквиру баража за ЕУРО и то 8. октобра, да би три дана касније угостили Мађаре у Лиги нација. По новом календару УЕФА, Србија ће играти и трећи меч у октобру и то 14. у Турској.

Потом у новембарском циклусу мечева следи евентуално финале баража где би Србија уколико слави против Норвешке играла против Шкотске или Израела.

То финале је на програму 12. новембра, а након тога следе мечеви „орлова” у Лиги нација - у Мађарској и на свом терену против Русије.

Евентуалним првим местом у групи Србија би се пласирала у А дивизију Лиге нација за сезону 2022/23, а последњим местом у групи би се вратили у Ц дивизију.

Претходно издање Лиге нација је представљао додатни пут ка Европском првенству. Тако ће и нови циклус представљати додатни пут ка Светском првенство 2022. године.  Из квалификација ће се у Катар пласирати десет победника квалификационих група, док ће десет другопласираних играти бараж. Њима ће се прикључити два најбоља победника група Лиге нација која се нису пласирала на СП кроз квалификације или ушли у бараж.   

    Г. К.

 

А Лига нација

Група 1: Пољска, Босна и Херцеговина, Италија, Холандија

Група 2: Исланд, Данска, Белгија, Енглеска.

Група 3: Хрватска, Шведска, Француска, Португал

Група 4: Немачка, Украјина, Шпанија, Швајцарска

Б Лига нација

Група 1: Румунија, Северна Ирска, Норвешка, Аустрија

Група 2: Израел, Словачка, Шкотска, Чешка

Група 3: Мађарска, Турска, Србија, Русија.

Група 4: Бугарска, Република Ирска, Финска, Велс

Ц Лига нација

Група 1: Азербејyан, Луксембург, Кипар, Црна Гора

Група 2: Јерменија, Естонија, Северна Македонија, Грузија

Група 3: Молдавија, Словенија, тзв. Косово, Грчка

Група 4: Казахстан, Литванија, Белорусија, Албанија

Д Лига нација

Група 1: Малта, Андора, Летонија, Фарска Острва

Група 2: Сан Марино, Лихтенштајн, Гибралтар

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести