Љубомир Ристовски: Да не верујем, не бих прихватио позив

После 12 одиграних утакмица у Суперлиги Србије, фудбалери Младости ГАТ налазе се на претпоследњем месту на табели.
А. Предојевић/Љубомир Ристовски на јучерашњем тренингу Младости ГАТ
Фото: А. Предојевић/Љубомир Ристовски на јучерашњем тренингу Младости ГАТ

Само осам бодова успели су да освоје Новосађани, а индикативно је то што су већ променили двојицу тренера. Бранко Жигић и Александар Линта били су на челу екипе у првој трећини елитног такмичења, али нису успели да покрену тим са Новог насеља, па је руководство клуба одлучило да врати Љубомира Ристовског (52), стручњака који је је исписао најлепшу страницу у историји, увевши га у друштво најбољих српских тимова.

Нови долазак, међутим, уследио је у веома тешкој ситуацији, када ваља „вадити кестење из ватре“, а то, објективно, баш није задатак који би сваки тренер прихватио.

– После три месеца вратио сам се у Младост ГАТ и то у заиста веома незгодном тренутку – признао је Ристовски. – Нисам селектирао екипу, нити сам с њом прошао припреме, а и прелазни рок је недавно завршен. Ипак, при доношењу одлуке да опет прихватим посао, превладала је емоција коју имам, а која је настала после свега оног што сам с овим клубом доживео. Људи који воде Младост ГАТ звали су ме да се вратим и договорили смо се око услова, тако да сам поново на Новом насељу.

У односу на претходни период када сте радили с „гатовцима“, дошло је до озбиљних промена у играчком кадру?

– Јесте и видим да има, поред играча из прошле сезоне, доста новајлија, али познајем све те момке и то ми неће представљати проблем. Свестан сам да немамо времена да експериментишемо, ситуација у којој се екипа нашла веома је тешка, али сам убеђен да ова екипа поседује много већи квалитет од тренутног претпоследњег места на табели. Чека нас тешка битка, али да не мислим да могу да се направе добре ствари у будућности, сигурно да не бих поново прихватао овај посао.


Стручни штаб

С Љубомиром Ристовским стигао је и нови стручни штаб. Искусном тренеру у раду ће помагати неколико људи.

– Уз мене ће бити Срђан Траиловић, с којим сам радио дуже време, ово нам је већ четврти–пети клуб и веома добро се познајемо – образложио је нови–стари тренер Новосађана. – Ту је и кондициони тренер Ђорђе Ћоралић, док је за рад с голманима и даље задужен Дејан Зукић. Видећемо још да ангажујемо једног млађег асистента и да нас буде укупно петорица уз екипу.

У суботу с Војводином

У склопу својеврсних мини–припрема које тренутно раде, играчи Младости ГАТ ће у суботу, од 11 часова, одиграти и контролну утакмицу.

– У Фудбалском центру „Вујадин Бошков“ састаћемо се с Војводином и биће то добра прилика да на делу проверим све кандидате за тим. Очекујем да ће ми и она помоћи да видим могућности појединаца, али и врлине и мане екипе – јасан је био Ристовски.


Утисак је да, барем по именима, екипа Младости ГАТ има тим за много већа дела?

– То је истина, али сама имена не играју фудбал. Ту је доста добрих момака и играча, али сви они мораће што пре да се прилагоде на захтеве у игри које имам. То како је било до сада у првенству, не желим да коментаришем. Резултат је у фудбалу најважнији и сви играчи, тренери и људи у клубовима, живе од њега. Покушаћемо да направимо помак на том плану, а видећемо колико ћемо имати успеха.

Тренутно је на суперлигашким теренима репрезентативна пауза, која ће вам сигурно добро доћи?

– То је добра ствар за нас, јер ћемо имати времена да се добро упознамо. У том периоду очекујем да се играчи навикну на мојх систем рада, иако неки од њих, који су овде били и у прошлој сезони, то добро знају. Очекујем да ћемо да константно да напредујемо и да ће тако да буде до наставка такмичења. Сваки дан ми је јако битан, јер је екипа већ проманила двојицу тренера и сваки од нас има свој начин рада. Међутим, момци су професионалци и мораће у ходу да се навикну на те промене.

После паузе, први испит биће вам и најтежи, јер у Новом Саду ће гостовати актуелни првак и лидер и у овој сезони, екипа Црвене звезде?

– Свака утакмица биће тешка, па и та са Звездом, али са свима морамо да играмо и фокусираћемо се за сваки први наредни сусрет. Чека нас веома тежак распоред, јер у октобру играмо пет првенствених и једну куп утакмицу, а добро је то што располажемо довољним фондом играча и том чињеницом сам јако задовољан.

Имате ли поруку за навијаче Младости ГАТ, с којима сте раније имали одличну сарадњу?

– Њима се још једном захваљујем на подршци коју су ми пружали и обећам им да ћемо у свакој утакмици пружати максимум, односно да ћемо се потрудити да што пре побегнемо из опасне зоне. Нећемо одустајати, уз пуну свест да нам на том путу неће бити лако – поручио је Љубомир Ристовски.

Текст и фото: А. Предојевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести