Војводина се жалила УЕФИ: Мажић помаже Партизану...

НОВИ САД: Из ФК Војводина је на адресу УЕФА послата молба, у којој се тражи помоћ европске Куће фудбала поводом случаја који је узбуркао српску фудбалску јавност, а који се односи на арбитражу Милорада Мажића у утакмицама између Новосађана и Партизана.
mazic
Фото: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Као што је познато, Војводина се жалила на суђење у дербију 5. кола Суперлиге одиграном између ова два клуба у Новом Саду, који су Београђани решили у своју корист са 1:0. Том приликом, водећи људи црвено-белих наговестили су да ће се обратити и на адресу УЕФА, што су јуче и учинили.

Истичући да молбу шаљу са жељом да им се помогне да заштите спортске интересе ФК Војводина, а онда и подсећајући да је клуб из Новог Сада дуго година учесник квалификација за Лигу Европе, у молби, између осталог, кажу:

“Проблеми су везани за рад судијске организације ФС Србије, односно за рад нашег најбољег судије Милорада Мажића из Врбаса. Свесни смо да је Милорад наш најбољи судија, да на утакмицама ФИФА и УЕФА постиже изванредне резултате и да је најбољи репрезент српског фудбала у свету. Цела Србија, па и ми у клубу, дивимо се његовом изванредном суђењу. Желимо му да напредује и да још дуго у најбољем светлу представља наш фудбал и Србију.

Међутим, морамо да напоменемо да Милорад Мажић нема исти критеријум у првенству у Србији, као што је онај на утакмицама које суди у иностранству. Мажић је превише привржен Партизану из Београда и на свим утакмицама му својим одлукама помаже да оствари повољне резултате. Говоримо само о утакмицама које је судио Војводини с Партизаном. Од последње четири, три пута нам је судио управо Мажић. Сва три пута победник је био Партизан и то захваљујући грубим грешкама судије, које су на крају утицале и на коначан резултат.”

Потом су Новосађани подсетили на, по њима, спорне одлуке Милорада Мажића, после којих су, како су истакли “већ тада схватили да је Мажић судио у корист Партизана и, на некоректан и крајње неспортски начин, помогао овом тиму да игра у финалу Купа Србије и на крају да освоји титулу првака”.

Уследило је затим и следеће објашњење:

“У 5. колу Суперлиге Србије у Новом Саду... остали смо понижени и разочарани у понашање и суђење главног судије Милорада Мажића. Опет је на све могуће начине помагао Партизану да победи, што се на крају и догодило. Било је 1:0, поготком који је постигнут на исправан начин.

Спорно је то што на све три утакмице судија Мажић није имао исти критеријум и што је на све могуће начине својим одлукама помагао Партизану. Сви су то видели, а посебно су осетили наши фудбалери на терену, који нису имали могућности да се равноправно супротставе фаворизованом противнику. Сигурни смо да, када би наши играчи имали такав критеријум на својој страни, могли би да се боре за титулу у Суперлиги Србије, па и за финале Купа. Све би било другачије, али овако смо ускраћени за право да се боримо равноправно са Партизаном”.

Истичући да су се обраћали на адресе ФС Србије и судијске организације, из Војводине кажу да “никакав одговор нису добили и то је један од разлога што се обраћамо вама, са жељом да ви опоменете Милорада Мажића и укажете му на његово суђење и помоћ Партизану. Нека Мажић уложи себе и суди утакмице у Србији као што их суди у организацији УЕФА и ФИФА, јер би од тога сви у нашој земљи имали велику корист, а наш фудбал био би много богатији и успешнији. Наша жеља није да се Мажић казни, већ да му се укаже на грешке које је направио и да се оне исправе, а све у интерсу да нам фудбал буде бољи, да младе судије од Мажића могу да науче и да се едукују у правом смеру, како би и они били успешни.”

На крају, у молби коју је потпиао председник ФК Војводина Душан Мијић, додаје се:

“Надамо се да ће наша молба бити разматрана и да ће те, за добробит фудбала у Србији, пронаћи решење и помоћи ФК Војводина да се избори с неправдом.” 

Подсетимо, пред домаћом публиком  у недељном дербију 13.августа,  Војводина је изгубила од Партизана у 89. минуту, када је након корнера,  гол постигао дефанзивац црно белих Бојан Остојић. Најзапаженији појединац на утакмици, коју је обележило дефанзивно држање Новосађана, био је талентовани голман Војводине Емил Роцков.

А. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести