Мења се систем такмичења и попуњавају лиге

Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије у мају због пандемије коронавируса одлучио да  Суперлига у новој сезони броји 20 клубова, Прва 18, а проширене су и републичке, војвођанске и подручне лиге и да нико не испада.
vojvodina partizan, jgrlic
Фото: Ј. Грлић

Због тога се мења и систем такмичења (играће се двокружно).

За данас је најављена седница Скупштине  фудбалског савеза Србије на којој би требало да се донсу важне одлуке за домаћи фудбал. Било је предвиђено да такмичење у елити стартује 25. јула, али очигледно да тај датум више није у игри, јер  треба попунити Суперлигу и Прву лигу. После одустајања Графичара, у елити је упражњено једно место,а за њега конкуришу више  клубова(место може и да се купи). Трентно  као потенцијални чланови Суперлиге помињу се Нови Пазар, који је у другом разреду српског фудбала заузео тек десето место, и Колубаре, која је прва остала испод црте. 

Ситуација са Првом лигом је још компликованија, после одустајања Синђелића књига је спала на 14 тимова. Поред староседелаца Графчара, Колубаре, Радничког из Пирота, Кабела, Радничког из Крагујевца, Жаркова, Динама из Врања, Трајала, Земуна, Бу­ду­ћности из Добринаца играће и четири клуба који су пласманом изборили право да играју у вишем рангу: Железничар (Панчево), ИМТ (Београд), Борац (Чачак) и Јагодина,а за  преостала четири места конкуришу: Раднички (Сремска Митровица), Раднички (Сомбор), Лозница, Будућност (Ваљево), ОФК Бео­град и Синђелић (Ниш).

Скупштина ФСС, или Одбор за хитна питања, у наредних неколико дана мора да донесе још неколико битних одлука, а прва је да  се одлучи колико ће клубова испасти наредне сезоне из Суперлиге, Прве лиге и како ће изгледати такмичења у српским лигама и зонама.  Већ се зна да ће суперлигашки тимови у новој сезони  у првих 45 минута морају да имају на терену двојици  домаћих фудбалера млађих од 21 годину,а да у протоколу сваки клуб може да унесе имена чак 23 фудбалера, што ће додатно оптеретити буџете клубова.

Увелико се прича да ће Скупштина ФСС прихватити и  предлог Црвене звезде да уместо четири у новој сезони чак шест фудбалера са иностраним пасошима могу да играју у исто време.

У међувремену неколико тимова је почела припреме за нову сезону у којој не знају још када почиње и у којем формату и са којим правилима ће играти,а није почео ни прелазни рок. 

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести