Минималан пораз Звезде у Краснодару (3:2)

Црвена звезда поражена је од Краснодара у Русији у првом мечу последње, плеј-оф рунде квалификација за Лигу Европе – 3:2 (1:0).
krasnodar zvezda2
Фото: Youtube Printscreen

Црвена звезда је у првом мечу "плеј-офа" квалификација за Лигу Европе претрпела пораз од Краснодара са голом разлике, али је сачувала наду да у реваншу кроз недељу дана можда може да елеминише снажног ривала и домогоне се толико жељене јесени у Европи. У узбудљивом и ефикасном мечу црвено-бели су стално били у "минусу", али су показали карактер и успели да се "врате у живот". Није наш представник био ни налик оној екипи која је без проблема избацила из даљег такмичења Спарту из Прага, али мора се признати и да су Руси изузетно опасан и неугодан противник.

Тренер Милојевић направио је одређене принудне рокаде у саставу, па је повређеног Јовичића заменио повратника Ле Талека у маневар, док је уместо ровитог Родића шансу добио искусни Анђелковић, а предност у односу на Милића дата је Радоњићу. Од првог минута меч је био тврд са много дуела и тактичких захтева. Звезда за нијансу дефанзивнија од Краснодара, солидно организована и дисциплинована на средини терена. Да је Михајло Ристић расположен за игру против дојучерашњих куплских другова видело се у 7. минуту када је са дистанце запретио Борјану. Практично, у репризи ове акције Руси долазе до предности. Опет је рапалио по лопти Ристић, кратко је лопту одбио Борјан до Игнацева који је лако сместио у мрежу.

Наставак меча био је веома садржајан. Већ у првом минуту другог полувремена домаћин је повео са 2:0 после центаршута Газинског и волеј ударца у паду Клајесона. Чинило се да се Звездин систем игре потпуно распао, али беле заставе није било. Узвратила је Звезда преко неуморног Срнића у 57. минуту који је лукаво шутирао са 20 метара и преварио голмана Синицина (2:1).

Добили су црвено-бели и леп поклон у 59. минуту када арбитар Мажејка из Литваније није признао потпуно чист и регуларан погодак Краснодара, а након топовског шута Ристића када је лопта од пречке "дебело" прешла гол линију.


Ристић: Био је гол, али Боже мој...

Фудбалер Краснодара Михаило Ристић изјавио је да није имао посебан мотив у победи над бившим клубом Црвеном звездом (3:2) и поручио да ништа није решено после првог дуела у Русији око пласмана у групну фазу Лиге Европе.

"Одлично познајем Звезду, знали смо како играју. Било је тешко, посебно временски услови, али направили смо добру увертиру за Београд. Биће тешко на "Маракани", као и увек, то ја добро знам", рекао је Ристић београдским новинарима после утакмице.

Ристић је додао да је "играо најбоље што зна и како је морао".

"Добро сам одиграо, али мислим да није ово најбоља партија у мојој каријери. Нисам био посебно мотивисан, утакмица ми је као и свака друга. Само ми је жао што смо играли против Звезде, не можемо да прођемо и ми и они".

Ристић, по многим оценама најбољи појединац вечерашњег меча, прокоментарисао је ситуацију када му је поништен регуларан гол.

"Пао сам на земљу када сам шутирао, нисам знао да ли је ушла лопта у гол у том тренутку. Касније сам гледао снимак у сваличионици, очигледно да је био гол, али Боже мој", казао је Ристић.


И неколико минута касније пожртвовани Анђелковић успео је да лопту избаци из празног гола и сачува Звезду од тежег пораза. Добру игру Руси користе у 66. минуту када је после корнера крај успаване Звездине одбране прецизан био Петров за 3:1.

Звездини резервисти Милић и Пешић искреирали су у 71. минуту муњевиту акцију која је збунила одбрану домаћина, а Пешић је спретно реаговао и погодио мрежу (3:2).

До краја сусрета водила се жестока борба, по неколико полуприлика на обе стране и на крају заслужена победа Краснодара од 3:2, али и пораз Звезде који оставља простор за наду да се у реваншу може до вредног тријумфа и пласмана у групну фазу Лиге Европе.

Реванш је на програму кроз седам дана, од 21 час, на стадиону „Рајко Митић“.

З. Рангелов

Краснодар - Црвена звезда 3:2 (1:0)

КРАСНОДАР: Стадион Краснодар, гледалаца 25.000, судија: Мажејка (Литванија), стрелци: Игнацев у 20. Клаесон у 46. и Петров у 66. за Краснодар, а Срнић у 57. и Пешић у 71. минуту за Црвену звезду. Жути картони: Рамирез, Смолов, Ристић, Солејманов (Краснодар), Ле Талек (Црвена звезда).

КРАСНОДАР: Синицин 5, Петров 7, Мартиновиц 6, Гранквист 7, Рамирез 7, Ристић 8, Газински 7, Мамајев 6 (Ђигулев), Клесон 7 (Сулејманов), Игнацев 7 (Смолов), Вандерсон 7.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 5, Стојковић 6, Бабић 6 (Пешић 7), Савић 6, Анђелковић 7 (Гобељић), Доналд 6, Ле Талек 6, Срнић 7, Канга 6, Радоњић 6 (Милић 7), Боаћи 6.

Милојевић: Пораз никад није добар, али имамо наду

Тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић, после пораза од Краснодара, изјавио је да се његовом тиму исплатио ризик у другом полувремену и поручио да носи активан резултат из Русије.

“Била је веома квалитетна утакмица, лепа за гледаоце, са доста голова, што није баш добро за тренере. Првих 20 минута се нисмо снашли, иако смо знали како игра Краснодар, тим који доминира са игром кратких пасова и удараца из даљине. У другом полувремену тражили смо гол, рано смо примили други, али смо после тога ризиковали и дали себи наду“, рекао је Милојевић на конференцији за медије после меча у Русији.

Он сматра да Звезда има реалне шансе да у реваншу пред својим навијачима надокнади заостатак.

“Резултат је активан. У Београду нас чекају наши навијачи, Краснодар је фаворит због искуства играња у Европи, али видећемо шта ће бити. Верујем да ће бити пуна “Маракана”.

Милојевић није био задовољан због пораза, упркос томе што су његови изабраници постигли два гола у гостима.

“Не постоји пораз који може да буде добар, пораз је пораз. Одиграли смо тек прво полувреме... Какав год да је резултат историја и грб нам говоре да морамо да дамо све од себе. Ово је Европа, Краснодар је кажњавао наше грешке у атипичној утакмици за нас, овакве не играмо у првенству и морамо да будемо искрени. Био је јак интезитет, брза подлога, видео се страх играчима док се нису прилагодили”.

На питање да ли кривицу за примљени први гол сноси Милан Борјан, Милојевић је одговорио да је кривица колективна и да не може да терет падне на појединца.

Савић: Да испишемо историју; Стојковић: Драо сам се Борја

Фудбалери Црвене звезде Вујадин Савић, Филип Стојковић и Душан Анђелковић сложили су се да из Краснодара носе активан резултат пред реванш у Београду и да имају реалне шансе да се пласирају у Лигу Европе.

"Када се све сабере, како се одвијала ситуација, можемо да будемо задовољни. Боље 3:2, него 1:0, то је први пут чујете од мене. Жао ми је што нисмо дали још неки гол. Шансе су 50:50, верујем у пролаз даље", рекао је Савић новинарима после утакмице.

Он је додао да ће руском тиму отежавајућа околност у реваншу бити лошија травната подлога.

"Неће моћи да развијају своју пас игру. Убеђен сам да на "Маракани" нећемо играти дефанзивно као вечерас. Бићемо агресивнији, још борбенији, надам се да ћемо исписати нову историју", казао је Савић.

Према његовим речима, психолошка предност је на страни Црвене звезде, али и нагласио да му није жао што је Михаилу Ристићу поништен гол.

"Нисам видео ситуацију јер сам ушао у блок, али није ми жао јер су после поклоњеног корнера дали трећи гол. Њихов играч играо је руком, дат им је корнер и у наставку дали погодак".

Десни бек Филип Стојковић истакао је значај два гола у гостима.

"Нисам се лепо осећао на 2:0, мада сам се надао да ћемо дати макар један. Надам се да ћемо се боље припремити и да ћемо одиграти боље у реваншу", рекао је Стојковић, а потом изнео своје виђење ситуације код поништеног поготка Ристића.

''Видео сам да је био гол, не знам како судија није видео да је метар ушла. Драо сам се Борјану, испуцавај ту лопту, немој судије да промене одлуку", поручио је Стојковић.

Још један дефанзивац Душан Анђелковић сматра да је још увек све отворено.

"Био је тежак меч, али смо изборили активан резултат, иако смо изгубили. Краснодар је добар зим, лако су нам долазили на 20 метара од гола и тешко је то бранити. Борили смо се, некад је потребна срећа. Спремићемо се за реванш", рекао је капитен Звезде на вечерашњем мечу.

Искусни леви бек описао је ситуацију код другог поготка Краснодара када се Виктор Класон уписао у стрелце поред њега.

"Добро сам се поставио код другог примљеног гола, сузио сам, али је добро шутирао и погодио где је требало. Показали смо карактер после тога", закључио је Анђелковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести