Мирко Топић: Сањао сам да заиграм на „Карађорђу”

У финишу јесењег дела фудбалског првенства прави бум направио је Мирко Топић, дефанзивни везни фудбалер Војводине.
Mirko Topic2
Фото: Ј. Грлић

Момак који има само 18 година и један је од најмлађих играча у лиги, практично од утакмице с Чукаричким на Бановом брду, усталио се у стартној постави црвено-белих, опчинивши овдашњу јавност зрелим и веома квалитетним партијама. Уосталом, селектор У-21 селекције Србије Илија Столица уврстио га је у државни тим, иако Мирко још увек, по годинама, припада омладинском узрасту.

- Током прошлог лета сам потписао професионални уговор с Војводином, која је мој матични клуб. С претходном управом никако мој отац и ја нисмо могли да се договоримо о условима под којима бих ставио поптпис, а по доласку нових клупских челника ти проблеми су превазиђени и оверио сам прву професионалну обавезу на начин на који сам то и желео – каже талентовани Топић.

Да ли си очекивао да ћеш добијати значајнију минутау ако се зна да ти је ово дебитантска сезона?

- Веровао сам да ће ми шеф Ненад Лалатовић указивати поверење, али почетак сезоне није протицао баш у складу с мојим надама. Не, нисам тада осетио никакав страх, већ сам више радио индивидуално, на отклањању мана које имам, и био сам стрпљив. Наместио сам главу, како се то данас каже, ћутао и тренирао и чекао да се простор испред мене отвори. То се догодило против Чуке, када сам, буквално два сата пред почетак сазнао да ћу бити међу првих једанаест.


ТСЦ био одлучнији

Надали су се Новосађани да би, у најмању руку, с гостовања у Сенти могли да се врате непоражени, међутим, доживели су неуспех (0:2).

- ТСЦ је у сусрет ушао одлучније и то му је донело успех по великој магли и тешком терену. Могло је сва да оде у другом правцу да сам, два минута пре првог гола домаћина, боље прихватио лопту и савладао голмана, али је лош терен утицао на то да у томе не успем. Нема шта, ТСЦ је био веома чврст, добро организован, одговоран и изузетно јак у дуелима и то му је донело сва три бода – казао је Топић.


Фото: Ј. Грлић

Први тим, млада репрезентација, повећано интересовање скаута, колико ти је то импоновало а можда и сметало?

- Све се догодило изненада и нагло. Било је сличних ствари у мојој каријери, додуше, и током ранијих година, али никада на овакав начин. Сва та гужва, међутим, није утицала на то да евентуално полетим, или да ми се створи некакав хаос у глави. Знам ко сам и какав сам, свестан сам да треба још пуно да радим, да физички ојачам, да стасам и комплетно се оформим као фудбалер. Држим се тог циља.

Међу клубовима који су, барем како су медији извештавали, показали велико интересовање за тебе, налази се и Црвена звезда?

- Млад сам играч и свако занимање, контакт или понуда логично да ми импонују. Уз једно али... Данас сам играч великог клуба, дете сам које је читаву фудбалску школу прошло у Ветернику и себе у српском фудбалу видим искључиво у црвено-белом дресу Војводине. Све остало за мене би била својеврсна издаја, јер одувек ми је сан био да заиграм на стадиону “Карађорђе”, у мом Новом Саду, а нисам маштао о томе да то учиним у неком другом граду.

Шта кажеш о позивима који су стигли из иностранства?

- Мој отац се труди да ме заштити од те гужве и знам само онолико колико ми он каже. Помињани су Манчестер сити, Динамо из Загреба, француски Тулуз, али ја заиста још увек не могу да дефинишем то шта је за мене најбоље. Млад сам, овде ми је лепо, играм редовно и за сада не размишљам о одласку. У суштини, најбитније ми је то да играм и да наставим да се фудбалски развијам.

Рекао си раније да себе највише видиш у улози офанзивног везисте, али ти је тренер Лалатовић поверио улогу задњег везног. Чини се да ти и то веома одговара?

- Добро сам се снашао у улози коју ми је тренер наменио, али, дубоко у себи, Мирка Топића и даље видим као “шестицу”, са више слободе у игри и ближе противничком голу. Наравно, моје је да испуњавам оно што шеф  тражи и наставићу тако да се понашам.

Како размишљаш о наставку првенства и верујеш ли да је реално да се твоји саиграчи и ти квалификујете за учешће на европској сцени?

- Држимо се добро и, за сада, циљ смо остварили. Високо смо пласирани на табели, видећемо хоћемо ли на крају бити други, трећи или четврти, али, без обзира на то, сигуран сам да ћемо ући у Европу. Штета је што смо поражени у Сенти од ТСЦ-а, јер да смо у том сусрету победили практично бисмо имали чист пут до остваровања амбиција. И овако, међутим, од нас ће све зависити, нећемо се опуштати, па верујем да је пред нама лепо пролеће у којем бисмо, што и јесте мој лични циљ, могли да освојимо и трофеј намењен победнику Купа -  поручио је Мирко Топић, момак пред којим је лепа фудбалска каријера.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести