Мирослав Клозе најбољи стрелац у историји Мундијала

БЕОГРАД: Немачки фудбалер Мирослав Клозе најбољи је стрелац у историји Мундијала са 16 постигнутих голова.
pele
Фото: Youtube Printscreen

Он је до рекордног учинка дошао наступајући на четири Светска првенства (2002, 2006, 2010, 2014), а одиграо је укупно 24 утакмице.

Некадашњи нападач Вердера и Бајерна је на дебију на Светским првенствима у победи Немачке против Саудијске Арабије (8:0) постигао хет-трик, а до краја Мундијала у Јапану и Јужној Кореји, где је Немачка стигла до финала, постигао је још два гола.

Четири године касније на домаћем терену такође је постигао пет голова, а Немци су освојили треће место, да би у Јужној Африци 2010. године постигао четири поготка, а Немачка је опет завршила као трећа.

Шампионску титулу Клозе је освојио у Бразилу 2014. године, а постигао је "само" два гола, а рекордни 16. у историјској победи против Бразила у полуфиналу (7:1) када је на вечној листи надмашио чувеног Бразилца Роналда, који је постигао 15 погодака.

Роналдо је учествовао на четири Мундијала, али је само на три добио прилику да заигра и има две титуле - у Америци 1994 када је само био део тима и Јапану и Јужној КОреји када је постигао оба поготка у финалу против Немачке (2:0).

Треће место на вечној листи заузима Герд Милер са 14 голова, на два шампионата (1970, 1974), четврти је Француз Жист Фонтен са 13 голова, све на једном Мундијалу, у Шведској 1958. године, а пети легендарни Бразилац Пеле са 12 голова на четири шампионата и три титуле.

На листи најбољих је само један активан играч, Немац Томас Милер са голова, који ће имати прилику да се у Катару "попне" на вечној листи.

Најбољи стрелци у историји Мундијала:

16 - Мирослав Клозе (Немачка)

15 - Роналдо (Бразил)

14 - Герд Милер (Немачка)

13 - Жист Фонтен (Француска)

12 - Пеле (Бразил)

11 - Јирген Клинсман (Немачка), Шандор Кочиш (Мађарска)

10 - Габријел Батистута (Аргентина), Гари Линекер (Енглеска), Хелмут Ран (Немачка), Теофило Кубиљас (Перу), Грегорж Лато (Пољска), Томас Милер (Немачка).

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести