Немања Радоја, доскорашњи фудбалер шпанске Селте: Циљ ми је нека од „лига петице”

Пуних пет година прошло је већ од када је дете Војводина, дефанзивни везни фудбалер Немања Радоја напустио Нови Сад и отишао у шпанску Селту.
radoja, epa
Фото: Nemanja Radoja *desno( u dresu Selte, foto: EPA (ADRIAN RUIZ DE DE HIERRO)

Током минулих сезона играо је у Вигу, пружајући више него добре партије, што није промакло селекторима наше земље. У више наврата био је позиван у репрезентацију, а кружиле су приче како су за овог тихог и скромног младића заинтересовани и много јачи и богатији клубови од Селте. У свакој лепој причи, како то обично бива, мора да постоји и оно обавезно „међутим“, па је Немања у последњих годину дана просто нестао с фудбалске мапе. Није играо за шпански клуб, нагађало се и да је озбиљније повређен, а о томе шта се заправо догађало сазнали смо приликом сусрета у Новом Саду.

- Селта ми је понудила да продужим уговор, али нисам то желео да учиним – објаснио је Радоја. – Због таквог мог става, људи из клуба су одлучили да не будем део такмичарске екипе и последњих годину дана нисам играо утакмице, али сам редовно тренирао. Ту нисам могао ништа да променим, помирио сам се с њиховим ставом и своје обавезе редовно испуњавао. Занимљиво је да нисам наступао ни у тренинг сусретима, као ни у пријатељским утакмицама, али сада је све то остало иза мене. Уговор ми је истекао и овог лета потражићу нову средину.

Има ли интересовања за вас међу шпанским тимовима, или међу екипама из неке друге земље?

- Разумећете то што не бих да причам о именима заинтересованих клубова, али је сигурно и то да они постоје. Следи прелазни рок у којем ћу добро проценити шта ми даље ваља да чиним и верујем да ћу одабранти праву средину. Не бих имао ништа против да останем у Шпанији, јер сам се навикао на тамошњи фудбал, начио сам језик, одговара ми клима и генерално се осећам веома добро. Све зависи од понуда клубова и од опција које ће се појавити. Уколико, ипак, одлучим да променим земљу, циљ ми је да каријеру наставим у некој од „лига петице“.

Фото: Немања Радоја у дресу Војводине у дуелу са Темишваром 2013. године, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Како оцењујете своје игре у Шпанији током протеклог периода?

- У суштини могу да будем задовољан. Од првог дана ми је у Селти било лепо, све до те несугласице због које сам принудно паузирао, што је било једино лошије искуство које сам имао. Све остало, из моје перспективе, било је идеално. Не желим да се осврћем за собом, сада сам  слободан играч и процењујем која од опција је најбоља за наставак каријере.

Због неиграња сте изгубили и место у репрезентацији?

- Помирио сам се одавно с тим. Видео сам да се ствари у Селти никако неће променити, да нећу добити шансу и на време сам схватио да ме буквално неће бити на фудбалској мапи годину дана.

Фото: Немања Радоја и Енвер Аливодић са пехаром Купа Србије који је Војводина освојила 2014. године, фото: Дневник (Ф. Бакић)


Не волим дуге паузе

Како стојите са здрављем?

- Да куцнем у дрво, немам проблема са повредама. Прија ми то што у Шпанији нема зимске паузе, а месец дана одмора током лета сасвим је довољно за опоравак. Чим је пауза дужа, осећам да ми недостају обавезе и, да га тако назовем, свакодневни живот професионалног фудбалера.


Да ли сте остали у контакту са селектором Крстајићем?

- Нисам, у последњих годину дана нисмо уопште били у контакту.

У овдашњој јавности појавиле су помало бајковите приче о вашим играма у Селти, посебно о дуелима са Месијем и победама ваше екипе над Барселоном?

- Искрено, томе не придајем никакву посебну важност. Све је то остало иза мене, не занимају ме те приче, већ гледам искључиво унапред. Са 26 година сам зрео играч, имам довољно искуства због играња у јакој лиги, ту су били позиви и у селекцију Србије... Ушао сам у фудбалски зреле године, иако сам свестан да такав период у каријери професионалца практично не постоји. Свака година може да буде она – најбоља, па тако и размишљам о будућности.

Ипак, колико ће пауза оставити трага на вашу форму?

- То заиста не знам. Мислим да ће се у почетку то приметити, али сам доста тренирао и сигуран сам да ћу веома брзо да се вратим у препознатљиву форму.

Поникли сте у Војводини, да ли и у којој мери пратите дешавања у вашем некадашњем клубу?

- Пратим Војводину и видим да клуб тренутно није у ситуацији на коју смо сви ми, Новосађани, навикли. Екипа је у прошлом првенству стајала лоше на тебли и то сигурно није оно што овај град и сам клуб заслужују. Надам се, ипак, да ће се црвено-бели што пре вратити на старе стазе и да ће поново бити конкурентни у борби за титулу, или, барем, за битку да буду међу три најбоље рангирана тима у шампионату. Добар је знак то што поново у први тим улазе клинци поникли у омладинској школи клуба, по чему Војводина и јесте препознатљива у српском фудбалу. Видим да и даље производимо квалитетне играче и то ме радује.

Како оцењујете српски клупски фудбал и да ли сте имали понуде и из наше земље за наставак каријере?

- Пре свега, драго ми је што се Црвена звезда издигла и што је заиграла у групној фази Лиге шампиона. Што се интересовања наших клубова за моје услуге тиче, не бих волео, као ни у случају осталих екипа, о томе да се изјашњавам – завршио је причу Немања Радоја.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести