Нови „Карађорђе” по стандардима УЕФА

Стадион „Карађорђе” биће и дефинитивно срушен, а на његовом месту изграђен искључиво фудбалски, уколико Скупштина Новог Сада на седници заказаној за уторак усвоји предлог одлуке о изради измена плана детаљне регулације за овај део града.
Uzgled budućeg Stadiona Karađorđe
Фото: Изглед будућег стадиона Карађорђе

Тако, након дугогодишњих најава, Нови Сад би требало да добије модеран фудбалски стадион у складу са свим стандардима УЕФА, док би и његова околина била прилагођена намени предвиђеној Генералним планом града, која подразумева спортски и општеградски центар, уз неопходне саобраћајнице.

У образложењу предлога одлуке наводи се да је увидом у важећу планску документацију утврђено да није могуће реконструисати постојећи стадион у складу с важећим Планом генералне регулације и правилницима за међународне утакмице и портивпожарну заштиту. Из тих разлога планирају се измене плана како би се омогућила изградња новог „Карађорђа”, који је стекао и статус објекта од националног значаја.

Новац за пројектовање новог стадиона обезбедила је Канцеларија за управљање јавним улагањима републичке Владе, а у образложењу одлуке наводи се да ће нови стадион имати капацитет између 16.800 и 19.000 места, без атлетске стазе, са свим садржајима и функцијама које захтева УЕФА. Уједно напомиње се и да се на овај корак Град одлучио услед тога што је „изражена намера Републике Србије да се у координацији са суседним државама припрема кандидатура за домаћинство Европског и Светског првенства у фудбалу”.

Стадион „Карађорђе” изграђен је 1924. године, претрпео је неколико реконструкција, од којих ниједна није урађена до краја. Како Нови Сад планира изградњу Атлетског центра на Југовићеву, нови стадион неће имати атлетску стазу и биће мањих димензија од постојећег, али и већег капацитета, који данас износи 14.458 места. Урбанисти предвиђају да ће нови стадион бити економичнији и енергетски ефикасан, што ће бити остварено постављањем соларних панела на крову, коришћењем геотермалне енергије и мањим бројем рефлектора од постојећих.


Гајић: Бићемо активни у реализацији пројекта

Како се, по свој прилици, приближава почетак реализације пројекта изградње новог фудбалског стадиона на месту постојећег објекта „Карађорђе“, огласио се Војислав Гајић, председник Фудбалског клуба Војводина.

- Поздрављамо све активности Града и Републике Србије на реализацији овог стратешког пројекта - рекао је Гајић. - Он није значајан само за Нови Сад, већ је у складу и са циљевима ФК Војводина да буде редовни учесник европских такмичења, што је немогуће без изградње новог стадиона. Клуб ће учествовати у свим активностима на реализацији значајног и великог посла, што, између осталог, подразумева и усклађивање наших тренинга и утакмица са динамиком предстојећих радова.

А. П.


Из Градске управе за урбанизам наводе и да ће се изменама плана омогућити и изградња подземних етажа првенствено за паркирање, стадион ће имати и пратеће комерцијалне и пословне садржаје, а урбанисти напомињу и да ће се новим планом коначно омогућити уређење непосредне околине Стадиона „Карађорђе” с тежиштем на СПЦ „Војводина”, као један од главних градских репера.

Планери имају намеру да реше постојеће саобраћајне проблеме и олакшају приступ самом објекту, док се предвиђа и озелењавање околине стадиона и планираног пословног центра уз Булевар ослобођења на месту садашње зграде Комуналне милиције. Како је наведено у образложењу, планира се „атрактиван пословни простор, који може бити у функцији спорта и рекреације, али и осталих намена”. Намера урбаниста је да те намене буду привлачне и динамичне како би активирале јавни простор.

Процедура циљане измене плана детаљне регулације обавиће се у скраћеном поступку, са јавним увидом од 15 дана, а Завод за урбанизам има рок од 60 дана да изради предлог измена плана.   

С. Крстић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести