Усвојене оставке Мијића и Вуковића, у петак нова Скупштина

На ванредној седници Скупштине ФК Војводина, која је јуче одржана у ФЦ “Вујадин Бошков”, једногласно су усвојене оставке председника Надзорног одбора Драгослава Вуковића и председника Управног одбора Душана Мијића.
skupstina FK Vojvodina 4
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

С обзиром да је Мијић јуче поподне, неколико сати пре одржавања Скупштине поднео оставку, није било времена да се пронађе особа која би га заменила.

Председник Скупштине Милан Давидов је рекао да по Статуту  мора да се закаже ново заседање, а да ће оно највероватније бити одржано у петак, 15. септембра. Уместо Вуковића, за председника Надзорног одбора изабран је Радован Иветић, а према речима Давидова, клуб ће, до избора новог председника, моћи нормално да функционише, с обзиром да ће уместо Мијића у АПР-у бити уписано друго лице за заступање - Александар Дунђерски.

Скупштини су присуствовала 34 од укупно 55 делегата колико броји највише клупско тело, те су испуњени услови за рад. Након уобичајних, уводних тачака дневног реда, доскорашњи председник НО је презентовао финансијски извештај о раду клуба од 1. јануара до 31. августа ове године. Пре него што је изнео податке, Вуковић се осврнуо на последња дешавања у клубу, те је добрим делом поновио констатације које је износио непосредно пре и након оставке коју је недавно поднео.

"У Војводину смо Душан Мијић и ја дошли с добрим намерама, са жељом да направимо боље и више од претходних управа. Дочекани смо непријатељски од неких људи у клубу, а брзо смо схватили да смо ушли у осиње гнездо. Чланови бивше управе су одмах пустили гомилу меница, а стање у клубу је било катастрофално. Примера ради, у 2016. години није плаћен ниједан рачун за воду! Дуг је био око седам и по милиона евра. Играчима су четири месеца касниле плате, а Радној заједници седам месеци. Није било помоћи ниоткога, а једино предузеће које је давало новац је моја фирма", истакао је Вуковић.

Бивши финансијер је поново потенцирао да  је већина играча имала излазне клаузуле, да су се многи “уграђивали” у проценте од продаје фудбалера, а чак је оптужио бивше тренере, не именујући их, да су правили договоре са играчима у вези с процентима. Такође, изнео је и бројке.

"Није тачно да је дуг седам и по милиона евра, већ 3.729.000. Реално, дуг је и мањи јер треба да нам стигну рате од продаје Млабашића, Планића, као и новац од УЕФА", рекао је Вуковић.

На питање једног од чланова Скупштине да ли сме да потпише да је дуг клуба заиста толики, Вуковић је одговорио потврдно. Такође, утврдио је да  су главне “омче око врата” дуговања према предузећу “Карин комерц”  и “једној суботичкој фирми”, не наводећи јој назив.    

На Вуковићево излагање се надовезао председник Скупштине Милан Давидов, рекавши да ће предложити да дуговања клуба утврди независна ревизорска кућа, а у обраћању скупштинарима и јавности показао је уговор по ком је ФК Војводина (потписник Душан Мијић) склопио с предузећем “Вуковић бенц д.о.о” (потпсник Драгослав Вуковић) по ком је клубу Вуковићева фирма позајмила новац, али уз камату од 2,5 одсто месечно. Потом, Давидов је прочитао ставке из још једног документа, по ком је Војводина  склопила уговор о закупу возила “Шкода фабиа” на шест месеци, уз “цех” од 5.000 динара (+ПДВ) за сваки дан коришћења.

На то, Вуковић је правдао ставке другог и оспоравао наводе првог уговора, рекавши “да су то неистине”, те да се камате важе тек ако враћање новца касни више од годину дана.

"Ово о чему прича господин Вуковић уопште не пише у овом уговору – надовезао се Давидов. - На тврдње Вуковића да сам користио поменуту “Шкоду”, могу само да кажем да ја тај ауто у животу нисам видео ", речи су председника Скупштине.

У гласању које је уследило, финансијски извештај Драгослава Вуковића је једногласно одбијен.

Након тога, за реч се јавио и бивши председник Војводине Зоран Шћепановић, износећи бројке из периода када је управа с њим на челу била у клубу, што је био и деманти Вуковићевих тврдњи о периоду када је руководио Војводином. Бивши председник је позвао на јединство и заједничку борбу за добробит ФК Војводина.

Судбина најстаријег српског суперлигаша, одложена је дакле до 15. септембра, када би требало да буде изабран нови председник и чланови Управног одбора, што значи нова управа ФК Војводина.  

Поклон од 50.000 евра

Бивши председник НО Драгослав Вуковић је изнео занимљиву понуду: - Зашто нико неће да преузме одговорност и узме Војводину? Нека тај коначно узме клуб, а ево, ја ћу му помоћи. Оном ко дође спреман сам да бсповратно дам 50.000 евра – устврдио је Вуковић. 

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести