Драгомир Окука, нови тренер Војводине: Верујем да могу да помогнем

Драгомир Окука, рођен 2. априла 1954. године, од синоћ нови је шеф стручног штаба у Фудбалском клубу Војводина, а с тог места разрешен је досадашњи тренер Новосађана Александар Веселиновић.
Okuka_06-FBakic
Фото: Драгомир Окука нови тренер Воше, фото: Дневник (Ф. Бакић)

То је, у најкраћем, одлука чланова Управног одбора Новосађана, који су у наставку седнице прекинуте у среду, гласали за Веселиновићеву смену (како смо сазнали, седам гласова било је за ову одлуку, уз два уздржана). УО је након тога једногласно изабрао Окуку за његовог наследника. Овај 64-годишњи тренер већ је једном водио Војводину и то пре пуних 18 година, после чега је радио у многим иностраним екипама, а 2012. године проглашен је за најбољег стручњака у Кини и добио је Златну лопту ФС Србије.

- Чуо сам малопре и ја за одлуку УО ФК Војводина и, баш као што сам и рекао током разговора с људима који воде новосадски клуб, верујем да могу да помогнем - рекао је за “Дневник” Драгомир Окука. - Уосталом, да немам такво убеђење, не бих се ни прихватао овог тешког посла. Видео сам да руководећи људи у клубу имају жељу да што је могуће пре екипа пронађе место у врху табеле српског фудбала. Иако 18 година нисам радио у нашим клубовима, током последњих годину и по дана пратио сам збивања у њему и добро сам обавештен о кретањима у свим екипама, самим тим и у Војводини. Пред свима нама се налази пуно посла, а времене је категорија која нам недостаје и мораћемо да будемо брзи и ефикасни.

Војводина у суботу игра тренинг утакмицу са Звијездом 09 из БиХ, хоћете ли бити на клупи у том сусрету?

- Не, иако ћу бити у Ветернику и гледати утакмицу. После још једног разговора с људима који су на челу Војводине, одредићу сараднике у стручном штабу и практично од понедељка ћу ступити на посао.


За 18 година, 36 -ти тренер

Фудбалски клуб Војводина познат је као средина у којој су смене на тренерској клупи честа, рекли бисмо и нормална појава. Црвено-беле је у овом веку, за непуних 18 година, водило чак 35 стручњака, дакле Окука ће бити 36 стручњак на челу тима. Неки од њих, попут Зорана Милинковића и Ненада Лалатовића, задржали су се и мало дуже од годину дана, док су сви остали имали прилику да воде тим у периоду од 17 дана (Веселиновић у првом мандату радио од 4. до 21. априла 2017. године), до највише неколико месеци.

Посебно занимљиво је то да је у року непуне две године (2017. и 2018.) улогу шефа стручног штаба обављало невероватних осам (!?) тренера, а Окука ће бити девети стручњак на клупи Новосађана.


Идућег викенда црвено-бели играју на врућем терену у Нишу, где их очекује дуел с другопласираним Радничким?

- Гледао сам утакмице Војводине у ТВ преносима у неколико наврата и упознат сам с врлинама и манама које овај тим има. Испит у Нишу биће, без сумње, веома тежак, али сам се уверио да у Србији више ни нема лаких утакмица и да сваки ривал заслужује пун респект. Исто то, научиле су ме томе године рада у иностранству, заслужују и наши играчи, навијачи, чланови руководства, новинари и сви људи који воле Војводину и то је начело којим ћу се у будућем раду руководити. Сви они очекују брз продор тима ка врху табеле, али сам спреман да се ухватим укоштац с таквим захтевом - додао је Драгомир Окука.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести