„Орлови” добрим ремијем почели квалификације

Репрезентација Србије после још једне добре игре ремијем је почела квалфикације за Европско првенство.
d
Фото: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

„Орлови“ су намучили Португал, актуелног првака Старог континента и однели велики бод из Лисабона. Игра наших момака је имала доста добрих страна, и виђено на „Лужу“ улива оптимизам пред наставак борби у групи „Б“.

Наша селекција, ношена добрим ветровима после солидне игре против Немачке, чинило се, јако лоше је почела меч. Утисак је био да смо сувише дефанзивно стајали на терену, као да нисмо смели да користимо одличну форму Гаћиновића, Тадића, Митровића... Али, онда је замисао селектора Крстајића дошла до изражаја, једну сјајна контра коју су иницирали Љајић и Гаћиновић завршена је фаулом голмана Португала над фудбалером Ајнтрахта и досуђен је једанаестерац. Сигуран са беле тачке био је Тадић за великих 0:1 за нашу селекцију. Али, атаци домаћих нису јењавали, користили су доста рупа у нашој одбрани и  стварали доста опасних ситуација пред нашим голом. У 15. минуту умало да изједначе - али Дмитровић је одлично интервенисао.

Оно што није функционисало у дефанзиви наше селекције сасвим солидно је изгледало у нападу где су Га­ћиновић и Лазовић фантастично функционисали и стављали на муке задњу линију Португалаца. Али, у 20. минуту доживели смо пех, због повреде је терен морао да напусти овај први, а заменио га је Радоњић.  Управо је резервиста ,,орлова“ био у великој прилици, али је Патрисио одлично интервенисао.

Утакмица је углавном протицала у иницијативи домаћина, али рискантна игра са много играча у нападу умало им се обијала о главу када смо креирали опасне контре. Да ствари по Португалце буду још горе, због повреде је игру морао да напусти Роналдо, а заменио га је Пици. У 34. минуту имали смо одличну прилику, али је Младеновић за корак закаснио и пропустио да спроведе лопту у мрежу. Али, нешто касније ипак је иницијатива Португалаца донела резултат. Везиста Данило неометан наместио се на 20 метара од гола, топовски шутирао и од пречке закуцао лопту иза леђа голмана Дмитровића. Али, одмах потом у прилици био је Тадић, који гађа преко гола. Полувреме је завршено нере­шеним резултатом.

Наставак је почео одлично за нашу селекцију, Лазовић је убрзо имао прилику, али је Патрисио добро интервенисао. Притискали смо Португалце на старту другог дела игре и то је било добро опредељење. Ређали су се шутеви ка голу домаћег чувара мреже, али није било поготка. Свакако, и Португалци су имали исте аспирације, али ни они нису могли до гола. У једном тренутку учинило се да су домаћи потпуно преузели иницијативу, али онда је ,,севнуло“ неколико наших контри као опомена да се и ми, ипак, питамо. Прво велико узбуђење, међутим, виђено је пред нашим голом када се у правој шуми ногу нису снашли и сместили лопту у мрежу. Потом је код нас покушао и Тадић, и настављена је серија промашаја. Како је време протицало било је јасно да се ниједна екипа не задовољава ремијем, да жели искључиво победу. Темпо није опадао, ређали су се напади на обе стране.

Наши момци имали су среће када је у надокнади времена добро гађао Бернардо Силва, али погодио само спољни део мреже па је остало – 1:1.

Португал – Србија 1:1 (1:1)

ЛИСАБОН: стадион ,,Луж“, гледалаца: 65.000. Судија: Марчењак (Пољска). Стрелци: Данило у 42. за Португал, а Тадић (из пенала) у 7. минуту за Србију. Жути картони: Пепе (Португал),  Младеновић, Спајић, Тадић(Србија).

ПОРТУГАЛ: Патрисио 6,5, Кансело 6, Пепе 7, Дијас 6, Гереро 6, Карваљо 7, Данило 7, Б. Силва 7, Роналдо 7 (Пици 6,5), Соуза 7 (А. Силва 6,5), Р. Силва 7 (Гуедеш).

СРБИЈА: Дмитровић 7, Рукавина 6,5, Миленковић 6, Спајић 6,5, Младеновић 7, Максимовић 7, Лазовић 7 (Живковић), Гаћиновић 7 (Радоњић 6,5), Тадић 7,5, Љајић 7 (Милинковић - Савић), Митровић 6,5 .

И. Лазаревић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести