Орлови рекли "не" насиљу над женама

БЕОГРАД: Акцији "Стоп насиљу над женама" Координационог тела за родну равноправност и компаније "Моцарт се придружила се и А селекција фудбалске репрезентације Србије.
fudbalska reprezentacija fss
Фото: ФСС

Данашњи тренинг у кући фудбала, репрезентативци Србије, уз комплетан стручни штаб, почели су у мајицама са поруком “Стоп насиљу над женама”.

Готово свакодневно смо сведоци насиља над женама и девојчицама. Било да је реч о физичком или психичком насиљу, сексуалном узнемиравању или злостављању, то је проблем који погађа цело друштво.

Поред државних институција које су ту да раде свој посао, важно је да се сви више укључимо, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.
Драго ми је, истакла је она, да су наши репрезентативци препознали значај ове кампање и укључили се у подизање свести јавности да насиље није нечији проблем у четири зида и да не треба да затварамо очи, да нико нема право да туче или убије жену само зато што је жена и да ћемо сви као друштво осудити насилника.

У акцију “Стоп насиљу над женама” Координационог тела за родну равноправност и компаније „Моцарт“ до сада се укључило више од 600 спортиста - читав српски спорт једно коло националног првенста је отпочео слањем ове јако важне поруке, наведено је у саопстењу.

У Фудбалском савезу Србије пронашли су начин да А репрезентација упркос строгом режиму рада и максималној изолацији, због мера заштите од епидемије вируса Ковид-19, укаже на проблем породичног насиља, као и да апелује да је насиље недопустиво и да се мора пријавити.

Имам утисак да је насиље над женама велики глобални проблем. И заиста мислим да је изузетно важно да се што гласније разговара на ову тему. Драго ми је и велика ми је част, а сигуран сам и осталим момцима, што смо део ове акције. Нажалост, у медијима готово сваки дан можете да прочитате о насиљу оваквог типа и то су ужасне ствари против којих морамо да се боримо сви заједно као друштво, рекао је репрезентативац Србије и заменик капитена Душан Тадић.

Надам се да ћемо на овај начин бар колико-толико да пружимо допринос. Апелујемо на све који знају да насиле постоји да га пријаве надлежним органима, казао је Тадић.

Приређивач игара на срећу, компанија „Моцарт“, која је и иницијатор ове кампање, међу запосленима има 70 одсто жена, 40 одсто је на руководећим позицијама, а више од деценије сваки месец донаторски и волонтерски помаже рад Саветовалиштва за борбу против насиља над женама, каже се у саопштењу.

Многима је било необично што се компанија „Моцарт“ активно укључила у борбу за прекид насиља над женама и што континуирано упућујемо апеле преко свих својих канала комуникације да се насиље пријави где год да постоји. Ми смо лидери у индустрији која је најпре забава за наше кориснике, који су 90 одсто мушкарци, а поражавајући подаци о породичном насиљу, с којима смо упознати, навели су нас да искористимо сав свој утицај и помоћ партнера да што гласније кажемо да нико не сме да врши насиље, посебно не над женама, изјавила је Јелена Марковић, директорка корпоративних послова компаније „Моцарт".

Хвала Координационом телу, Фудбалском савезу Србије и нашим репрезентативцима што су данас послали исту поруку, јер само ако сви будемо стално понављали да је насиље у нашем друштву присутно и да га морамо пријавити, можемо очекивати да се нешто промени, рекла је Јелена Марковићева.

Овај друштвени проблем погађа цело становништво, број убијених жена у породичном насиљу у текућој години је двоцифрен, а како бележе невладине организације, број позива СОС телефона је за 30 одсто већи него претходне године у ово доба, наведено је у саопштење.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести