ПЕТАР ПУАЧА НОВИ ПРЕДСЕДНИК ФУДБАЛСКОГ КЛУБА ТАТРА:  Фудбал у Кисачу на новом почетку

Кисачани воле фудбал и своју Татру која је најавећи успех постигла 2021. године када се пласирала у финале Купа Новог Сада.
1
Фото: Петар Пуача нови председник Татре, фото: В. Фифа, архива „Дневника“

Међутим, у последње време нису се баш пуно радовали успесима, јер су победе изостале, па је ФК Татра, клуб богате традиције, прошле године испала у Другу новосадску лигу. Ипак, све то би се ускоро могло променити пошто су Кисачани добили ново руководство и то не било какво. Од пре неколико дана на чело ФК Татре дошао је Петар Пуача, прослављени фудбалер Црвене звезде, Партизана и Војводине, који је играо у Италији, Шведској, Црној Гори, на Кипру и у Мађарској, а чак 48 пута бранио је боје млађих селекција Југославије. Петар Пуача већ 19 година води школу фудбала у Новом Саду, која је израсла у једну од најтрофејнијих у Србији.

Управо због његовог богатог играчког и тренерског искуства, али и вештине у раду с децом, добио је позив из ФК Татре да Кисачане врати на стазу старе славе. Како Пуача каже за „Дневник“ први циљ клуба је повратак у Прву новосадску лигу.

- Немам чаробни штапић којим бих могао преко ноћи променити ситуацију у клубу. За то ће бити потребно времена, стрпљења и рада – каже Пуача напомињући да је добио подршку Фудбалског савеза Србије, Покрајине и Града. – Биће потребно да анагажујемо и неколико квалитетних играча како би појачали конкуренцију у тиму, али и да фокус ставимо на омасовљење Татрине школе фудбала, јер нам је неопходна база из које ће стасавати фудбалери. Тренутно тренира између 40 и 50 деце што је мали број, с обзиром на то да Кисач има око 6.000 становника. Желео бих да у Татри 90 одсто деце буде из Кисача, јер знам колико је битно мештанима да виде младе нараштаје из свог села на терену.

Фото: Улаз на игралишту Татре у Кисачу, фото: В. Фифа, архива „Дневника“

Игралиште Татре је напуштено, деценијама се није улагало у инфраструктуру.  Потребно је обновити свлачионице, трибине, клупски ресторан. Пуачина жеља је да игралиште буде омиљено место за окупљање деце и омладине у Кисачу, да атмосфера буде породична, да организује спортска дружења, да млади још више заволе и цене свој клуб, јер само уз подршку локалног становништва он може да напредује.

- Настојаћемо да до јуна набавимо нову опрему и реквизите. Потом ћемо размотрити на који начин да обезбедимо рефлекторе како би играчи и деца имали оптималне услове могућности за тренинг – најављује Пуача. – Своје дводеценијско искуство у раду са децом у мојој школи фудбала намеравам да применим и у Татри. За почетак у плану је да ветерани Војводине, Црвене звезде и Партизана одиграју ревијалне утакмице да их деца виде на делу, потом да организујемо међународне турнире како би разменили искуство са вршњацима из иностранства и да стекну нова пријатељства. Одувек ми је главна водиља била да младе склоним с улице, отргнем од порока и да их изведем на прави пут. Нема веће награде и задовољства од тога. Наравно, неће сви постати врхунски фудбалери, тога морамо бити свесни, али ће се дружити, стећи радне навике и усвојити здрав стил живота.


3.885 пехара за 19 година

 Клуб Петар Пуача основан је 2005. године у Новом Саду и за 19 година постао је расадник талената, а према речима Пуаче, играчи су освојили 3.885 пехара. Од прошлог лета овај новосдадски клуб оформио је и сениорски тим који се такмичи у Другој новосадској лиги.

- Рад са децом и омладином је оно што ме покреће и испуњава – каже Пуача. - Све млађе категорије су заступљене у клубу, од петлића, па до омладинаца и сада сениора. Омладинци, кадети и пионири такмиче се у Квалитетној лиги Војводине, у којој постижу изузетне резултате. Велики број играча из нашег клуба и школе фудбала су завршили у Црвеној звезди, Партизану и Војводини. Изнедрили смо више од 150 репрезентативаца међу којима су Урош Кабић који је прешао из Војводине у Црвену звезду, а потом у Торино, а у нашој школи  стасао је и капитен Војводине Дејан Зукић.


Пуача намерава да до јуна у Кисач позове у госте наше највеће фудбалске асове који би се дружили са играчима Татре и који би своја искуства пренели на младе фудбалере. Посебно ће бити значајно ангажовање легенде Војводине и бившег играча португалског Порта, Кисачанина Милана Степанова. Осим тога, прву утакмицу Татре у пролећној  сезони са трибина ће пратити и бивши репрезентативци  Милан Лане Јовановић и Милош Красић.

- Сигуран сам да ће истакнути играчи Војводине, Партизана и Звезде радо прихватити позив да дођу у Кисач – каже Пуача. –  Захваљујући мом пријатељству са највећим именима српског фубала  Кисачани ће се дружити са репрезентативцима Србије попут Сергеја Милинковића Савића, Душана Тадића, Александра Митровића. Своја познанства желим да искористима пре свега да деци из овог приградског места омогућим да виде своје идоле уживо, да имају прилику да им подставе питање и ко зна, можда неко од њих, захваљујући тој посети успе да изгради интернационалну каријеру, баш као што су то учинили њихови узори.

Према Пуачиним речима било је разних гласина, од тога да је купио ФК Татру, па до тога да ће бити промењено име клуба. Како каже, ништа од тога није тачно.

Фото: Фудбалери Татре на тренингу, фото: В. Фифа, архива „Дневника“

- На место председника клуба сам дошао, како бих помогао и својим играчким и тренерским искуством вратио сјај старе славе и да клуб водим у нове победе– нагашава Пуача додајући да ће Татра добити помоћ и подршку државе, покрајине и града. - ФК Петар Пуача, који се такмичи исто у Другој новосадској лиги, и ФК Татра треба да буду два братска клуба, а  сарадња са Војводином, коју јако волим, ценим и постујем биће императив.

Пуача себе описује као „радохоличара, специјалисту за рад са децом, фанатика за фудбал и човека који се увек угледа на најбоље у послу с којим се баве, као и да га одликује ред, рад и дисциплина“.

-   Идол ми је председник ФК Војводина Драгољуб Збиљић, ког сматрам за изузетног спортског радника, који је клуб довео у ред, а ускоро ће бити видљиви и резултати за које треба стрпљења и времена. Такви спортски радници су потребни Србији. Када је реч о ангажману са децом рад Душка Грујића, директора Омладинске школе Војводине је за сваку похвалу – закључује Пуача.

Татра пролећну сезону започиње утакмицом са Стражиловом из Сремских Карловаца у недељу 17. марта.

С. Ковач

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести