Пижонова сећања уочи дуела Црвене звезде и Арсенала у Лиги Европе

Расте еуфорија међу љубитељима фудбала како се ближи четвртак и спектакуларни дуел трећег кола групне фазе ЛЕ у којем Црвена звезда дочекује славни Арсенал.
pizon, dnevnik
Фото: Владимир Петровић Пижон, фото: Дневник

Посебно су узбуђени навијачи црвено- белих јер су се ужелели врхунских представа на европској позорници. Можда су апетити и порасли, посебно након тријумфа у Келну.

За додатно подизање адреналина служи и рубрика са радним насловом”сећања”, а време враћамо готово четири деценије назад, у децембар 1978. године. У култном домаћем филму “Муње” једна реченица гласи:” А у Лондону мук” , која најављује ефектан гол Душана Савића којим је срушен Арсенал и обезбеђен пласман у четвртфинале Купа УЕФА, касније и финале реномираног такмичења. Екипа коју је предоводио тренер Бранко Станковић стигла је до предности на Маракани од 1:0 голом Благојевића, али је у реваншу на Хајберију губила до 87. минута када је уследила акција за историју, кроз 14 додавања која су Енглези само посматрали и бомба Дулета Савића за незаборав.

„Неђа Милосављевић ми је додао на левом крилу, ушао сам унутра, Благојевић ми је прошао иза леђа, ја сам му петом вратио, он је центрирао спољном десном и Дуле је на фантастичан начин изједначио“, сећа се сваког детаља акције Владимир Петровић Пижон.

На крају те сезоне УЕФА је погодак црвено-белих изабрала за најбољи у еврокуповима за циклус 1978/1979. година. И Енглези су касније рекли своје и уврстили га у један од десет најлепших голова које су гости постигли на Хајберију. Легенадрни Мат Бејзби поручио је да је то био - најенглескији гол.


Наши нису видели гол

Занимљив детаљ испричао је Пижон поводом чувеног меча на Хајберију.

„У Лондон смо повели супруге и девојке. Средином другог полувремена избила је нека туча на трибинама, па су наше породице и део навијача спроведени у хотел пре краја утакмице. Савићев гол нико није видео. Улазимо у хотел после утакмице весели и распевани, а сви нас у чуду гледају. Нису знали да смо прошли даље. Уследило је велико заједничко славље“, присећа се Пижон.


Дуелу на Маракани посебно се радује популарни Пижон који је далеке 1983. године бранио боје Арсенала, забележивши око 20 наступа.

„Драго ми је што ће се моја два бивша клуба састати у Лиги Европе. Подсетићемо се неких лепих времена, поновиће се историја. Много тога се променило на Острву, пре свега због великог броја странаца, тако да се у Премијер лиги игра другачији фудбал у односу на дане када сам био у Арсеналу. Без обзира што су Енглези фаворити у групи, верујем да Звезда може да направи добар резултат“, оптимиста је Владимир Петровић.

Стигао је и конкретан савет за Боаћија и другове пред окршај са Арсеналом.

„Звезда игра зрело, имаће сјајну подршку пуног стадиона. Битно је да се не оптерете величином Арсенала и његовом снагом. Једноставно, страх мора да се избрише, да се храбро уђе у утакмицу, да се испоштују тактички захтеви тренера. Звезда одлично гура у Европи, треба да покуша да изненади Арсенал“, поручио је Владмир Петровић.

З. Рангелов

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести