Платини и Блатер оптужени за превару у Швајцарској

ЖЕНЕВА: Против бивших званичника Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сепа Блатера и Мишела Платинија подигнута је оптужница за превару и друга кривична дела, саопштила је Канцеларија државног тужиоца Швајцарске.
fifa
Фото: FIFA

Блатеру (85) и Платинију (66) ће се за неколико месеци судити у федералном кривичном суду у Белинцони, после шестогодишње истраге контроверзне исплате два милиона долара, а ако буду проглашени кривим, могли би да буду осуђени на вишегодишње казне затвора, преноси Ројтерс.

Случај је отворен у септембру 2015. године и довео је до Блатерове смене са функције председника ФИФА, и окончао кампању тадашњег председника УЕФА Платинија да замени свог бившег ментора.

У фокусу истраге био је Платинијев писани захтев ФИФА у јануару 2011. године да му се исплате заостале додатне зараде за обављање функције саветника председника током Блатеровог првог мандата, од 1998. до 2002. године за коју тужиоци наводе да прикупљени докази потврђују да су правно неутемељене.

Блатер је, између осталог, оптужен за превару, проневеру средстава ФИФА и фалсификовање документа, а Платини за превару, проневеру и фалсификовање.

За оптужбе за превару и фалсификовање могла би да буде изречена затворска казна до пет година.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести