Почео Мундијал; Путин: Фудбал уједињује свет

МОСКВА: Светско првенство у фудбалу данас је свечано отворено на московском стадиону Лужњики пред око 80.000 гледалаца, уочи утакмице Русије и Саудијске Арабије. Иначе после првих 45 минута Баћушке воде са 2:0 против Зелених соколова.
AP Photo/Matthias Schrade
Фото: AP Photo/Matthias Schrade

Пригодном кореографијом и музичким програмом, на челу са британском поп звездом Робијем Вилијамсом и легендарним бразилским фудбалером Роналдом, званично је отворен 21. Мундијал у историји уз говор председника Русије Владимира Путина. 

"Честитам почетак главног турнира планете, драго ми је што се одржава у Русији. У нашој земљи фудбал није само спорт, већ нешто што сви воле откад је почео у Русији да се игра. Све нас уједињује фудбал, сви смо један тим", рекао је Путин са стадиона. 

Председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино пожелео је успешан турнир. 

Одмах после церемоније, од 17 сати, на терен су изашли фудбалери Русије и Саудијске Арабије. 

Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV EDITORIAL
Фото: EPA-EFE/ABEDIN TERKENAREH

У Русији, први пут после осам година, учествује и репрезентација Србија која игра у Е групи са Бразилом, Швајцарском и Костариком. 

Први ривал "орловима" је Костарика у недељу од 14 сати у Самари. 

Поред Самаре и Москве, утакмице на највећој смотри фудбала у Русији играће се у још девет градова - Њижњем Новгороду, Волгограду, Јекатеринбургу, Саранску, Ростову на Дону, Каљининграду, Казању, Сочију и Санкт Петербургу, уз напомену да главни град Русије даје два стадиона Октритије арену и Лужњики. 

За велелепна, модерна здања и околну инфраструктуру Влада Русије уложила је чак 20 милијарди долара, сви су у државном власништву и са највишим критетеријумима ФИФА, уз максималне мере безбедности, па се очекује да организација буде на врхунском нивоу. 

Титулу првака света брани Немачка. 

Фото: EPA-EFE/ABEDIN TERKENAREH
Фото: EPA-EFE/ABEDIN TERKENAREH

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести