Почиње прелазни рок за фудбалере: Нејмар прва звезда

Иако у већини европских земаља фудбалска првенства нису завршена данас почиње маратонски прелазни рок. Због пандемије коронавируса,  УЕФА је одлучила да клубови све до 6. октобра могу да ангажују нове играче.
fudbal
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Наравно, прелазни рок је прилагођен најјачим европским лигама,  енглеској Премијер лиги, шпанској Примери,  италијанској Серији А и  немачкој Бундеслиги, где првенства почињу негде око средине септембра. 

Фудбалска трпеза због коронавируса сигурно је да ће бити много сиромашнија  у односу на претходне године, а ни  клубови  неће бити издашни као раније. Што се Европе тиче, овог лета Нејмар би могао да буде прва звезда пошто је најавио повртатак у Барселону. Каталонци су по најавама спремни да ангажују и капитена Тотенхема Харија Кејна, међутим , тешко је веровати да ће се Мурињо одрћи свог најбољег играча.  После  одлуке Арбитражног суда у Лозани да поништи Манчестер ситију казну од две године неиграња у Европи ваља очекивати да ће овај клуб  бити изузетно активан  у прелазном року, а први на мети је штопер Лација Калиду Кулибали. Свакако ће прелазни рок бити интересантан у Енглеској, примера ради нови, богати власници Њукасла из Саудијске Арабије најавили су стварање супертима и спремни су да у појачања уложе више од 300 милиона фунти. Медији свакодневно на Острво “селе” Луку Јовића, Сергеја Милинковића - Савића, Александра Митровића, Адема Љајића...  

Код нас је прелазни рок практично већ почео. Црвена звезда је  ангажовала Александра Катаија и Срђана Спиридоновића,а увелико преговара са још неколицоном странаца, на мети су Андерсон Силва  из португалског Фамаликоа, Нигеријац Огаyи Омази, помиње се и Батос из Лација и словеначки нападач  Тим Мтавж, који је у минулој сезони носио дрес Витезеа.  У исто време екипу би требали напустити Ричмонд Боаћи или  Милан Павков.  У Партизану за сада нема великих промена, стигао је једино штопер Олимпије Маки Бањак, а на проби је Гвинејац Абдулај Сисе.Код Војводине за сада нема долазака и одлазака. Остали наши тимови углавном ангажује младе фудбалере, који још немају 21 годину, због нових прописа.  Тополчани су активни. до сада  су довели четири фудбалера. Први је стигао Дамјан Достанић из Ајакса, па Едвин Елевен из подмлатка Црвене звезде, потом Михајло Бањац из Инђије и пре неколико дана и Дино Долмагић из Јавора из Ивањице.  И Паланчани су се појачали, довели су  Дејана Параyину(Рад), Луку Гојкоића (БСК, Борча), Славишу Стојановића (Раднички, Ниш), Марка Клисуру (Мумбај, Индија) и Срђана Мијатовића (Раднички, Крагујевац). Инђијци су потписали нове уговоре са неколицином својих искуснијих фудбалера,а довели су Силву Елиомара из Јавора и младог фудбалера Црвене звезде Марка Конотара.

        Г. Ковач

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести