После тронедељних припрема, фудбалери Војводине на дводневном одмору

У тренуцима одмора, између два тренинга фудбалера Војводине на Похорју у Словенији, у новосадском новинарском пулу наметнута је тема вредновања појачања из земље и из иностранства.
1
Фото: ФК Војводина

Различити погледи, различита и мишљења у кругу петорице: голмана Царевића, централног бека Траореа, везиста Милосављевића и Барајеа или нападача Николића. Међутим, јединствена је оцена да је спортски сектор, са директором Марком Јовановићем на челу, завршио посао вредан поштовања, баш као што је био јединствен поглед и на квалитет тренинга које је, са својим сарадницима, до савршенства поставио и водио шеф стручног штаба Милан Раставац.

Како је водио тренинге, тако је и токове утакмица држао под контролом, правовременим саветима у свим сегментима игре, на сваком делу терена, без разлике. Отуда и оцена једног колеге да је најзначајније појачање у Војводини овог лета управо Милан Раставац, стручњак кога је и у свом првом мандату у улози председника клуба пожелео актуелни председник Драгољуб Збиљић.


Спремни за победнички резултатски низ 

– Имамо конкретне идеје и јасне концепте у игри и ценим да то већ сада много боље изгледа на терену него што је био случај прошле године – коментар је најбољег играча Војводине у претходној сезони Вељка Симића. – У генералки са Муром могли смо и до победе да смо били мирнији у завршици, али важније од свега  јесте да сезону започињемо спремни за све изазове.  Са Николићем је задовољство играти, он је интелигентан играч, технички квалитетан, тако да је уживање сарађивати с њим. Није лако бити  сто посто спреман на самом почетку, форма се диже и у току такмичења, али верујем да јесмо спремни за позитиван резултатски низ.


– Сјајне припреме – прокоментарисао је тронедељни рад један од најискуснијих играча Војводине, Стефан Ђорђевић. – Шеф зна шта жели да постигне, али је исто тако важно да зна како да до циља стигне. Препознали смо његову идеју и са задовољством смо је усвојили. Ценим да смо радили добро, уосталом и резултати контролних утакмица сведоче у том смеру. Не прихватам фразу да резултати на припремама нису важни. Ко обуче дрес Војводини тај мора да прихвати да је сваки детаљ важан, а резултат је одлучујући детаљ у слици о вредности тима. Морамо да побеђујемо, без обзира на противника и на карактер меча. Уочљиво је да нам недостаје свежине у игри, али боље да смо сада тешки него касније, јер да није тако то би значило да нешто није у реду, нешто смо пропустили... 

Играли смо са неколико супарника за респект, казао је Раставац, и доказали смо да имамо тим за победничку најаву сезоне.

– Задовољан сам како смо радили и шта смо постигли на припремама – узвратио је тренер Милан Раставац. – Одлучили смо се за модел интензивног рада на тренинзима, са намером да утакмице реализујемо на нивоу на коме смо у том моменту. С обзиром на то да смо и на утакмицама држали одређени континуитет, можемо да будемо задовољни, а најважније од свега јесте да немамо озбиљно повређених играча.


На пет контролних утакмица, на теренима у Словенији, Војводина је победила три пута (Борац БЛ 1:0, Марица Пловдив 3:0, Ута Арад 2:1) и двапут ремизирала (Копар 0:0 и Мура 1:1). Серија без пораза улица поверење на први поглед. На сваки следећи поглед, Раставац има коментар:

– Нисмо још уиграни до ниво какав бих желео и на каквом вишемесечно такмичење инсистира. Говорим о свим сегментима игре. Могу да кажем да одређене делове у одређеној фази радимо добро. Клацкања се повремено јаве, што је и нормално, подизаћемо ниво из утакмице у утакмицу и пре првенства и кроз првенство, тако да верујем да ћемо се посложити знатно боље и да ће се новајлије уиграти боље са саиграчима. Они су практично тек једну седмицу са нама.


Распоред одговара

– Распоред је добар, у првих пет кола четири утакмице играмо на Карађорђу – цени Стефан Ђорђевић. – Наше амбиције су јасно дефинисане, Војводина никада више не би смела да западне у кризу у какавој смо били у претходној сезони. Овај клуб увек мора да буде у врху табеле. Ми смо циљеве поставили, излазак у Европу је императив, појачања су одлична, у првенству и у Купу крећемо максимално мотивисани. 


 

Не рачунајући бугарски тим из Пловдива, који је на знатно нижем нивоу квалитета у односу на остале екипе са којима је Војводина одмерила вредност, реализација је била испод жељеног нивоа. Међу уоченим квалитетима, прекиди се намећу као моћно оружје тима.

– Свему смо посветили пођеднаку пажњу – додао је Раставац. – Ништа више једном сегменту у односу на други, али дефинитивно имамо добар потенцијал око прекида, имамо добре играче који изводе прекиде, али и потенцијал који може да нападне, тако да нам је то заиста јако оружје. Идеја нам је да припремимо већи број играча да буду способни да одговоре на захтеве, али и да користимо ротације с обзиром на то да је пауза између двеју сезона била јако кратка и да је припремни период био кратак, тако да ћемо у првих месец дана првенства сигурно користити услуге већег броја играча на терену. Сада је најважније да предахнемо, да одморимо, како бисмо спремни започели један микроциклус припрема за првенство, а потом и припрему за утакмицу са напретком.

У првих пет кола, Војводина ће четири пута играти на „Карађорђу“. Циклус започиње 10. јула са Напретком, следи јој сусрет са градским ривалом Младости Гатом, потом стиже Спартак, а једино ће изван Новог Сада играти у Крагујевцу, пред дерби петог кола са Црвеном звездом.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести