Повратник међу војвођанске српсколигаше ОФК Бечеј 1918: Нови тим још увек у магли

Колико је понекад мало – велико, на својој кожи осећају у ОФК Бечеј 1918.
Fudbaleri Beceja
Фото: Већина играча напустила стадион крај Тисе, стижу појачања, фото: В. јанков

Делило их је само неколико минута од опстанка у прволигашкој конкуренцији, а кад нису успели, схватили су то као катаклизму. Прво је шеф стручног штаба Душан Бајић поднео оставку, што је било и разумљиво кад резултатски циљ није испуњен, а онда је, својом оставком, кључни потез повукао спортски директор Дејан Станојев, јер је она проузроковала то да се повуче и комплетно руководство. Опет, и његова оставка била је очекивана, јер је био задужен, између осталог, за селекцију играча. То се, међутим, никако није наслућивало од председника Драгана Кнежева и већине његових сарадника у руководству, пошто су они свој део посла изузетно професионално одрадили.

Са костуром тима који је војевао у прволигашкој конкуренцији, Бечејци би били велики кандидати да се експресно врате на прволигашку сцену. Међутим, увидевши да је руководство у које су имали пуно поверење „дигло сидро“, један по један фудбалер тражио је нови клуб. Остао је само квартет домаћих фудбалера - Немања Васин, Владан Воргучин, Славољуб Дабижљевић и Бојан Ћулум, односно Елија Ердељан из суседног Бачког Градишта и Драгољуб Васић из оближње Турије. У припремни период укључило се још пар младих играча који су били на каљењу у оближњим клубовима.

Увидеши у каквој се ситуацији клуб нашао, прискочио је у помоћ председник општине Драган Тошић и својим ауторитетом и логистичком подршком помогао да се изабере ново руководство, на челу с младим предузетником Золтаном Гуљашем. За новог шефа стручног штаба ангажован је амбициозни стручњак Милан Белић из Новог Сада, који је са собом повео тренера голмана Драгана Лесковца, а асистираће му у раду легенда бечејског фудбала Далибор Новчић. Досадашњи тренер голмана Милош Андрић добио је функцију спортског директора и све је кренуло од нуле. Управо Андрићу, у сарадњи са замеником председника Недељком Васићем, припао је незахвалан посао ангажовања нових играча. У томе им помаже и шеф струке неким својим идејама, што је и разумљиво када се зна да ће његова реч бити последња у вези са задржавањем оних који су на проби.

На стадиону крај Тисе ових дана све подсећа на праву аутобуску станицу, јер играчи долазе и одлазе. Дугачак је списак оних који су, после полусезоне или више година, напустили клуб. Прво су се, по слову споразума о позајмици, у Војводину вратили Марко Мандић (прешао у Кабел) и Александар Мирков (Смедерево), односно у Чукарички - Коста Алексић и Сава Радић. Обојица голмана су отишла, јер се Марко Живков вратио у родну Кикинду и задужио рукавице у војвођанском лигашу Слободи из Нових Козараца, а Недељко Радовић је опет у матичном Радничком из Зрењанина. Капитен Немања Станојев и његов имењак Краговић нови су чланови Братства 1946 из Пригревице, док су познати нови клубови следећих играча: Филип Бајић (Динамо, Врање), Коста Дражић и Милован Петрић (Кабел), Немања Лазић (Раднички Зр), Дејан Рахић и Марко Матијашевић (Раднички Со). Како прелазни рок траје до 31. августа, још увек имају времена да нађу клуб Мехмед Авдић, Милош Живковић, Стефан Секулић и Чедомир Томчић.

Мада време брзо одмиче и старт првенствене трке Српске лиге - Војводина 17. августа брзо ће наићи, играчки фонд ОФК Бечеј 1918 се постепено попуњава. Ангажован је голман Душан Војводић (Борац Шајкаш), а за дан или два придружиће му се још један чувар мреже. Клупски дрес већ су задужили везиста Страхиња Илић (Кабел) и његов презимењак, нападач Петар Илић, који стиже из БиХ. Стигла су двојица бонус играча из новосадске Војводине, нападач Адис Куртиши и везиста Милош Милијашевић, као и дефанзивац Владимир Остојић из Кабела.

- Знамо да време брзо одмиче, али не желимо, колико год је то могуће, да погрешимо у селекцији. Сада креће серија контролних утакмица и биће нам олакшан посао у одабиру играча који су на проби - искрен је шеф стручног штаба Милан Белић.

Прву проверу ново издање тима са Тисе има данас од 17.30 часова у Фудбалском центру „Вујадин Бошков“, где се састаје с омладинским тимом Војводине, на чијем је челу поново дојучерашњи тренер Бечеја Душан Бајић. Премијера крај Тисе заказана је за суботу, против Радничког из Зрењанина. Утакмица почиње у 17.30 часова и биће то прва прилика да се овдашњи љубитељи фудбала упознају са новим издањем ОФК Бечеј 1918.                            

В. Јанков

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести