Пре 27 година - Црвена звезда је шампион Европе

БЕОГРАД: На данашњи дан, пре тачно 27 година, направљен је највећи успех југословенског и српског фудбала када је Црвена звезда постала првак Европе победом над Олимпик Марсељом после пенала 5:3 (0:0) у Барију.
Crvena zvezda u Bariju/FK Crvena zvezda
Фото: ФК Црвена звезда

Екипа тадашњег тренера Љупка Петровића, након што је претходно елиминисала Грасхопер (1:1, 4:1), Глазгов Ренџерс (3:0, 1:1), Динамо из Дрездена (3:0, 2:1) и минхенски Бајерн (2:1, 2:2), у финалу Купа европских шампиона на стадиону Свети Никола ушла је међу "бесмртне" шампионе.

Капитен и голман Стеван Стојановић одбранио је први пенал у серији Аморосу, из Звезде су сви били прецизни (Просинечки, Бинић, Белодедић, Михајловић и Панчев), па је популарни Дика имао привилегију да подигне "ушати" пехар.

Петровић, који се изненађујуће одлучио за дефанзивну тактику, на терен у Барију послао је: Стевана Стојановића, Владимира Југовића, Слободана Маровића, Рефика Шабанаџовића, Миодрага Белодедића, Илију Најдоског, Роберта Просинечког, Синишу Михајловића, Дарка Панчева, Дејана Савићевића (заменио га Влада Стошић) и Драгишу Бинића.

Поводом историјског успеха Црвена звезда данас организује коктел на стадиону "Рајко Митић" са намером да обележи годишњицу освајања титуле првака Европе.

Звезда обележила Бари; Маровић: Могуће је да се понови...

БЕОГРАД: Фудбалски клуб Црвена звезда на стадиону "Рајко Митић" обележио је данас годишњицу од титуле шампиона Европе из Барија 1991.

Свечаним коктелом у бару "Пет Звездиних звезда" на стадиону евоциране су успомене на највећи успех југословенског и српског клупског фудбала пре 27 година када су црвено-бели у финалу Купа европских шампиона савладали Марсељ после пенала 5:3 (0:0).

Председник клуба Светозар Мијаиловић подсетио је да су исписане најсветлије странице у историји Звезде 

"Остварен је највећи успех 1991, а исте године записано је и да смо били прваци света. Сада се сећамо тога не да бисмо потврдили вредност тога, него као инспирација млађима. Звезда спада међу мали број клубова који су носиоци трофеја и бити у тој елити је велика част, али и обавеза, уз огромно спортско достигнуће", рекао је Мијаиловић.

Леви бек шампионског тима из Барија Слободан Маровић поздравио је окупљење у име целе тадашње екипе.

"Нажалост не можемо сви да дођемо на прославу... Освајање тог трофеја је путоказ млађима, посебно из омладинске школе. Многи кажу да је немогуће, а ја мислим да је могуће", поручио је Маровић, уз честитке за освајање овогодишње титуле првака Србије и поруку да су сви из клуба направили велики посао.

Од играча из трофејне генерације био је још само тадашњи капитен и голман Стеван Стојановић, уз присуство клупских легенди попут Драгана Џајића, Душана Савића и других...

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести