Пролетер ушетао у српску елиту

Два кола пре краја трке за бодове у Првој лиги Србије, победом у Крагујевцу(3:1), фудбалери новосадског Пролетера и математички су постали нови Суперлигаши.
proleter
Фото: Фудбалери Пролетера, фото: Приватна архива

Историјски успех чете са Слане баре је учинио да Српска Атина након 55 година у најелитнијем такмичењу поново има два клуба, Војводину и Пролетер. Давне 1963. година у највишем рангу тадашње државе играли су Војводина и Нови Сад.

„Нисам знао за податак да тек после пет и по деценија овај лепи град има два фудбалска суперлигаша. Много ми је драго због тога јер Нови Сад по свему заслужује место иза престонице, па и у фудбалу. Поносан сам на чињеницу да сам и ја део ове лепе приче“, каже тренер новог члана елитне лиге Ненад Ванић.

Поред пре свих фудбалера, Ванић је, уз агилну управу и сараднике Бранка Давидовића, Дарка Жакулу, Бранка Жигића и донедавно Дејана Богуновића, најзаслужнији за историјски успех. И поред изостанка тројице стандардих првотимаца, голмана Весића, најбољег стрелца Миросављева и поузданог Андрејевића, Ваниће је беспрекорно командовао са клупе у Крагујевцу и победа је стигла као плод веома квалитетне партије.

„Као и пред сваки меч, добро смо изанализирали противника, решени да у отвореној и нападачкој игри победом потврдимо да смо најбоља екипа у лиги и да играмо најлепши, офанзивни фудбал, без икаквих калкулација.То потврђује и прво  место на табели са 61 освојеним бодом  и чак 60 датих и само 24 примљена гола. Уз квалитет који поседујемо, поново је пресудила наша дугачка клупа, ни једног јединог трена нисмо стрепели за коначан исход у Крагујевцу“, задовољан је стратег Сланобараца.

Пролетер је и у Крагујевцу био ефикасан, а стрелци су били Човић, Чоловић и Крстевски.

„Уз солидну основу, на полусезони довођењем адекватних појачања направљен је добар такмичарски тим. Човић је у пролећном делу постигао чак седам голова, искуством стеченим у иностранству допринео је убојитости напада, а Чоловић је одличним играма и головима (6), уз остале играче, дао допринос тријумфу у Крагујевцу. Поносан сам на сваког понасоб играча који је добијао прилику да наступи у овом рангу такмичења. Не треба заборавити ни моје предходнике Зорана Говедарицу и Ненада Церовића, који су ми у оставили 29 бодова, солидан фонд играча и лепу подлогу да добрим партијама стигнемо у елиту.“

У последња два кола Пролетер дочекује Телеоптик, по многим мишљењима једину екипу која је у досадашњем току првенства надиграла Сланобарце (0:3), и гостују у Инђији.

„Намера нам је да покушамо да освојимо свих шест бодова и да тријумфално завршимо фантастичну сезону. Те две утакмице одиграћемо тако као да нам од њих зависи пласман у елиту“, најавио је Ванић.

М. Поповић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести