Промовисана нова књига Жарка Поповића: Господари пиштаљке из Куле

У Културном центру у Кули промовисана је нова књига некадашњег савезног фудбалског судије Жарка Поповића „Господари пиштаљке општине Кула“, монографија писана поводом 55 година постојања Општинске организације фудбалских судија.
Zarko Popovic
Фото: Жарко Поповић, фото: Приватна архива

Жарко Поповић (84), пензионер Фабрике арматура „Истра“ и дипломирани машински инжењер, већи део животног века, а то је више 50 година, посветио је најважнијој споредној ствари на свету – фудбалу. Пуних 16 година био је судија, а потом је радио у свим форумима фудбалске и судијске организације. Поштујући ону познату изреку да оно што није написано и забележено, као да се није ни десило, Поповић је објавио неколико књига: два издања „Дидактичког фудбалског приручника“ и монографију „ Фудбалске судије Куле 1965-2015“, а припрема и монографију „70 судијских лета Подручног фудбалског савеза Сомбор“.

Како је у рецензији написао наш прослављени фудбалски судија Зоран Петровић, књига „Господари пиштаљке општине Кула“ веома је значајна, јер  је Поповић стварао уложивши огроман труд, па монографија представља право ремек-дело за Стручну струковну организацију судија, Општински фудбалски савез, Спортски савез, Културно-просветну заједницу и Општину Кула. У име организатора, уједно и издавача монографије - Општинског фудбалског савеза, бројне присутне у кулском позоришту поздравио је Миодраг Гогић, председседник савеза, а о књизи су говорили и легендарни судија Велибор Љујић, као и сам аутор.

Промоцији књиге „Господари пиштаљке општине Кула“ присуствовале су бројне званице из света спорта, нарочито из миљеа фудбала. Уз већ поменуте, присутни су били људи из Фудбалског савеза Војводине Мајо Вујовић, Миња Радаковић и Никола Томичић, из Подручног фудбалског савеза Сомбор Дарко Савовић и Горан Лековић и још један легендарни фудбалски арбитар Михајло Шаиновић. Најбољи овдашњи интернационалац Милорад Мажић био је спречен да присуствује, али је аутору телефоном упутио искрене честитке. Промоцију књиге „Господари пиштаљке“ је свесрдно подржала и локална самоуправа, у име које је промоцији присуствовао Карољ Валка, заменик председника општине Кула, а свој допринос успешној промоцији дали су и чланови Клуба класичне гитаре „Акорд“ из Бачке Паланке. 

Ђ. Бојанић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести