Рачуницама се Воша не оптерећује

Фудбалери Војводине, данас око поднева, отпутоваће у Крагујевац, где сутра играју утакмицу четвртог суперлигашког кола са Радничким.
Ф. Бакић/ Тренер Војводине Милан Раставац (десно)
Фото: Ф. Бакић/ Тренер Војводине Милан Раставац (десно)

Са две победе и једним нерешеним резултатом, без примљеног гола у три утакмице, Новосађани ће први пут играти изван Новог Сада и терена Карађорђа.

– Два су битна разлога зашто је предстојећи меч другачији у односу на претходна три – цени тренер Војводине Милан Раставац. – Први је да играмо утакмицу изван нашег града и без значајне подршке наших навијача који су били, у правом смислу појмова, наш 12. играч. Други разлог је садржан у чињеници да први пут нећемо играти у вечерњем термину, што није занемарљив податак.Ми о свему томе, до најситнијих детаља, размишљамо и припремамо се да на изазове одговоримо на најбољи начин. Намера нам је да се крагујевачкој публици и спортској јавнопсти у Србији представимо на начин како смо изгледали и овде, на нашим утакмицама код куће. У Крагујевац путујемо са највишим амбицијама, у најбољем саставу и са планом да се у Нови Сад вратимо у победничком расположењу.

Дуго је утакмица са Спартаком била спортска тема разговорамеђу новосадским поштоваоцима фудбалских вредности, навијача Војводине у првом реду. Уз жал за поништеним Симићевим голом, тражена је једначина којом би  било могуће извести рачун вероватноће за проценат могућности да утакмица са толико повољних прилика и апсолутном доминацијом једног тима заврши без голова.


О игри један на један

У лепези акција препорођене Војводине навијачи су препознали многобројне елементе вредне њиховог аплауза. Спорадични покушаји дриблинга, међутим, остали су у другом плану.

– Нема забране, баш обрнуто – категоричан је Раставац. – Али, не по сваку цену. Наша је идеја да их кроз игру доведемо у ситуације један на један,где они могу да се искажу. Наставак из ситуације један на један је одлука играча, када се он осети способним и када процени да је сврсисходност дриблинга загарантована наставком акције. Дриблинг да, осим у ситуацијама када обичним пасом можемо да решимо наставак акције и њен крај. У процесу смо прављења свега, намештања себе и својих способности, мерења себе и својих способности у односу на противнике... Верујем да им још недостаје доза самопоуздања да би и тај сегмент функционисао, али сам убеђен да ћемо се у ходу поправљати у свим сегментима игре па и у том што се дриблинга и његове сврсисходности у игри тиче.

Малбашић у саставу

Сви медији у Србији пренели су вест да је Филип Малбашић потписао уговор са Војводином на две године. Он ће бити на списку путника за Крагујевац.

– Малбашић је у Шпанији тренирао од 4.јула, прошао је један део припрема и одиграо је по једно полувреме у две  пријатељске утакмице – казао је Раставац. – Није спреман максимално, али има одређену подлогу, тако да ми можемо одмаг да га користимо у мањем обиму. Он ће бити на списку путника за Крагујевац.


– Ми се рачуницом нисмо бавили – казао је Раставац. – Немамо времена за расипање. – Са том утакмицом завршили смо још у свлачионици, на стадиону. Рекао сам играчима да им ништа не замерам, јер све што смо се договорили, све што је требало сами да урадимо ми смо урадили. Једина наша грешка коју бисмо могли да направимо јесте да се бавимо том утакмицом. Одмах после сусрета са Спартаком окренули смо се утакмици са Радничким, тражећи најбољи начин да се максимално припремимо за изазов који следи.

Раднички је без пораза у прва три кола. Седми је на суперлигашкој табели, са једном победом и два нерешена резултата. Једину победу, минималним резултатом, Крагујевчани су постигли на терену свог стадиона Чика Дача, против лучанске Младости.

– Раднички је прототип екипе која воли да игра чврст фудбал који је прилагођенусловима терена на коме тренирају и на коме играју утакмице када су домаћини – наставио је Раставац. – Највећа опасност ривалима прети са бокова, где су Мирић и Томић. Они, сарадњом са саиграчима или индивидуалним акцијама,  праве одређене предности по боку. У централном делу Убипарип најчешће завршава акције. Наша идеја је да их одвојимо од остатка тима, да што ређе буду корисни у нападу. Ми ћемо им поставити проблем тако што ћемо значајно више угрожавати њихов гол и тако их натерати да се значајније баве дефанзивом.

Експедиција Војводине креће данас у раним послеподневним часовима пут Крагујевца. Почетак утакмице са Радничким заказан је за сутра у 17.30 часова.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести